Comuniştii vor un „front popular”. Cine le va răspunde la apel?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cadrul unui congres festiv, cu prilejul aniversării celor 20 de ani de la înfiinţrea PCRM, Vladimir Voronin a chemat partidele, care împărtăşesc idealuri comune (sau apropiate) cu partidul pe care îl conduce, la formarea unui front comun. Desigur, ar fi o propunere tentantă, dacă nu ar exista anumite neclarităţi majore, care ne-ar face să ne îndoim de sinceritatea „roşiilor”.

În primul rând, prin mesajul său, Voronin recunoşte eşecul aşa-numitei „revoluţii” promise de comunişti cu mare pompă, dar şi nocivitatea „exclusivismului” politico-ideologic al PCRM.

O altă problemă reprezintă aşa-numitele „idealuri”, care reprezintă un mare mister pentru întreaga societate moldovenească. Ce îşi doreşte PCRM în afară de a redobândi înaltele funcţii în stat? În baza căror idei sau „principii şi valori” ar dori să guverneze comuniştii mâine? Pentru mine, cel puţin, nu este clar.

În cadrul unei emisiuni de la TV7, Voronin ne explica precum că toţi oligarhii nu vor avea niciun fel de probleme dacă averea lor a fost făcută perfect legal. Ştiind că la noi toate hoţiile sunt „perfect legale”, să înţelegem că liderul comuniştilor aşteptă momentul în care ar deveni din nou o „krâşă” pentru oligarhi locali? Atunci, despre ce dreptate vor să ne vorbeasă comuniştii? Publicul simte foarte bine faptul că reprezentanţii PCRM evită să atace direct oligarhii, încercând mai curând să le „cucerească” dragostea, pe unde prin măgulire, pe unde prin forţă.

PCRM a participat la înstrăinarea Băncii de Economii. La Chişinău, comuniştii participă împreună cu liberalii la împărţirea avutului public. Doar aceste lucruri „mărunte”, mă face să nu  am încredere în promisiunile PCRM de „a face dreptate”.

Nu este pe deplin clară nici orientarea externă a PCRM. Adepţii săi se declară când proeuropeni, când proeurasianişti, în dependenţă de circumstanţe. Se crează senzaţia că activiştii PCRM îşi schimbă în fiecare dimineaţa ideologia, în dependenţă de cursul euro sau dolar al Băncii Naţionale. Cine poate s-ar incumeta să se încreadă în astfel de „parteneri”?

Prin „exclusivismul” şi izolaţionismul de care au dat dovadă, comuniştii au compromis şi au tras pe sfoară toţi potenţialii săi parteneri, inclusiv şi cei externi. Acelaşi stil „de a face politică” a compromis orice şansă de colaborare a PCRM-ului cu societatea civilă şi cu partidele extraparlamentare, mai ales după tentativa stângace şi comică de a mima existenţa unui „sector asociativ” supus organelor de partid prin aşa-numitul „Congres Civic”.

Iată că după ce au intrat într-un impas, din care nu mai găsesc ieşire, Voronin se adresează către cei în care a lovit, fără să emite vreo idee, vreun mesaj sau vreo propunere concretă. Eu cred că liderii comuniştii îşi dau prea bine seama că pentru un eventual front comun, comuniştii vor fi nevoiţi să facă multe cedări şi să renunţe la anumite interese şi idei politice. Aşa cum PCRM are o patologie cronică de a fi „exclusiv”, eu nu cred că cineva ar avea dorinţă să răspundă la apelul lor. Mai curând, toţi vor aştepta dezintegrarea treptată a acestui partid, luptând pentru preluarea din ceea ce va mai rămâne din ruinele sale.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole