Comuniştii, afectaţi de plecările din partid, mizează pe social-democraţii lui Şelin ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

E vineri din nou în Moldova. Din PCRM a mai plecat un deputat (ultimii trei transfugi de la PCRM şi-au anunţat tot vineri decizia de despărţire, dacă nu greşesc, grupul Dodon tot într-o vineri şi-a anunţat epocala decizie). Anunţul de astăzi al lui Ion Ceban a venit ca şi un fulger pe cerul senin. Dacă în cazul altor despărţiri evenimentul propriu zic era anticipat de zvonuri, Ceban a luat prin surprindere. Ion era un apropiat al lui Mark Tkackiuk, dar şi un tânăr promocat de Vladimir Voronin. Era unul dintre cei mai activi comunişti la acţiunile de masă organizate de PCRM şi participa înflăcărat la dezbateri TV la care apăra poziţia formaţiunii. Plecarea lui rămâne deocamdată un mare semn de întrebare. Un alt semn de întrebare este lipsa lui Mark Tkaciuk de la conferinţa comună de ieri a deputaţilor comunişti şi a lui Victor Şelin, în contextul în care cu doar câteva săptămâni în urmă Tkaciuk l-a numit pe liderul PSD într-un mod foarte urât. Nu ştiu dacă putem lega atacul lui Tkaciuk la adresa lui Şelin, lipsa lui Mark de la acţiunea de ieri şi plecarea lui Ceban, un (fost ?) apropiat al „cartinalului din umbră”.

Cu câţiva ani în urmă, când vorbeam despre un proces centrifug cu care se va confrunta PCRM după alegerile din vara lui 2009, Ion Ceban spunea că greşesc. Au trecut trei ani şi „pradă” acestui proces centrifug a devenit şi Ion, un tânăr ambiţios, citit şi care are destule calităţi oratorice pentru un politician. Cu siguranţă, este o pierdere importantă pentru PCRM şi o achiziţie (nu fac aluzii la recompense financiare) pentru socialişti. Mai este important şi faptul cum socialiştii vor putea să exploateze calităţile lui Ceban, pentru a salta cel puţin un pic în sondaje. Până acum creşterea lor în sondaje este nesemnificativă, mai mică decât marja de eroare.

La alegerile Legislativului local din Găgăguzia, comuniştii au suferit un eşec usturător. Doar 7 deputaţi din cei 35 sunt comunişti. Şi asta într-o regiune în care pentru PCRM votează tradiţional foarte mulţi alegători.

Pentru a recupera puţin din  pierderile pe care le înregistrează comuniştii, se pare că aceştea au decis să mizeze pe social-democraţii lui Victor Şelin. În felul acesta poate fi explicată cochetarea din ultimul timp a lui Voronin şi Victor Şelin. Ieri cei doi şi-a adresat complimente reciproce. Ce va ieşi din această coabitare urmează să vedem.

PS  În mai 2009 am scris (vezi aici http://vox.publika.md/politica/dodon-solutia-pentru-dezmembrarea-pcrm-4681.html) că Dodon este soluţia pentru dezmembrarea PCRM, pe atunci el fiind candidatul comuniştilor la funcţia de primar al Capitalei.

Comentarii