Comisia de la Veneția critică din nou PLDM ! Renunţă sau nu Filat la atacurile asupra Curţii Constituţionale ?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am scris acum cîteva zile că Curtea Constituțională este ultimul bastion al democrației în Republica Moldova. Ultimele hotărîri ale Înaltei Curţi au demonstrat acest lucru. Hotărîrile Curţii însă nu satisfac pe toată lumea, mai ales pe cei care se vor a fi mai presus de lege, aşa că PLDM şi PCRM au votat o lege prin care este retrasă inamovibilitatea judecătorilor şi care prevede că aceştia pot fi demişi de către Parlament. Iată că această lege a atrage din nou atenţia Comisiei de la Veneţia care critică legea votată de cele două fracţiuni Parlamentare.

Astfel, expertul comisiei veneţiene Gael Martin-Micaleff a delarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că Parlamentul trebuie să garanteze imparţialitatea şi echidistanţa Curţii Constituţionale. ”Ca şi în alte ţări, in Moldova Curtea Constituţională are rolul de a verifica constiţutionalitatea legilor cardinale, inclusiv,  legislaţia electorală”, a declarat acesta. Oficialul a mai amintit politicienilor de la Chişinpu că chiar dacă judecătorii Curţii sunt numiţi de politicieni, aceştia trebuie să aibă independenţă totală: ”Nu ar trebui să fie cu uşurinţă înlocuiţi sau demişi, si ar trebui să dispună de independenţă totală în deciziile pe care le iau, iar imparţialitatea şi echidistanţa unui astfel de organism cum este Curtea Constituţională ar trebui sa fie garantate”.

De fapt, indepenţa şi imparţialitatea Curţii Constituţionale sunt garantate de Constituţie prin articolele 134 şi 137, iar legea votată de PLDM şi PCRM încalcă din nou prevederile Legii Supreme:

Articolul 134
Statutul [Curţii Constituţionale]
(1) Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în
Republica Moldova.
(2) Curtea Constituţională este independentă de orice altă autoritate publică şi se
supune numai Constituţiei.
(3) Curtea Constituţională garantează supremaţia Constituţiei, asigură realizarea
principiului separării puterii de stat în putere legislativă, putere executivă şi putere
judecătorească şi garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului
faţă de stat.

Articolul137
Independenţa [Curţii Constituţionale]
Judecătorii Curţii Constituţionale sînt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei.

Vreau să amintesc că  PLDM şi PCRM  au mai primit şi anterior critici dure pentru legile votate pe 3 mai, de la comisarul pentru extidere, şefa diplomației europene, Preşedintele Parlamentului European, preşedintele Comisiei de la Veneţia. Înalţii oficiali şi-au arată îngrijorarea că ţara noastră s-a abătut de la parcursul European. Aceştia au declarat că aceste două fracţiuni Parlamentare au votat un şir de legi contradictorii, fără consultarea societăţii civile şi fără să se ţină cont de standardele europene în privinţa reformei constituţionale. Oficialii europeni au dreptate şi cînd spun că astfel, se urmăreşte ca instituţiile statului să fie folosite în interese de grup şi că  pot constitui un atentat la independenţa instituţiilor naţionale-cheie, precum şi un obstacol în calea dezvoltării democratice în continuare a Republicii Moldova şi a stabilităţii supremaţiei legii.Preşedintele Timofti nu a promulgat acest proiect de lege care a fost remis în Parlament pentru a fi reexaminat. Însă conform legislaţiei în vigoare, a doua oară va fi nevoit să o facă. Mă întreb dacă PLDM, ce se declară încă un partid pro-european, va renunţa sau nu la acest proiect de lege? Sau merge în continuare cu PCRM, subminînd statul de drept în Republica Moldova!

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole