Coaliţia … Ultimelor Speranţe

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Punct pe criza politică de la Chişinău. După cum şi spera Bruxelles-ul, într-un sfârşit a (re)apărut mintea moldoveanului, cea de pe urmă. Chiar dacă mai chinuit, Uniunea Europeană a repurtat o victorie geopolitică în faţa intereselor Rusiei la Chişinău. A demonstrat-o chiar frustrarea lui Vladimir Voronin, care a avut un discurs emoţional ieri în Parlament. Acesta a fost până la urmă perdantul  jocului pe muchie de cuţit pe care l-a jucat după distrugerea AIE.

Sincer, nu ştiu dacă societatea mai spera. Totuşi, în cel de al douăsprezecea ceas politicienii de la Chişinău şi-au dat mâna, punând bazele unei noi guvernări. Am fost surprins să aud ieri, în cadrul procedurii de semnare a Acordului de constituire a noii Coaliţii, laude şi mulţumiri din partea lui Vlad Filat pentru Marian Lupu. Ambii au făcut câte un pas înapoi, gest pe care nu prea l-am avut până acum din partea politicienilor moldoveni. Liderul democrat şi cel libera-democrat au renunţat la ambiţiile personale pentru primele funcţii în stat şi au permis eşalonului doi din partidele lor să se manifeste.

Chiar dacă este puţin neclar rebrandingul agregatului de guvernare, din Alianţa pentru Integrare Europeană în Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană, iar componenţa Guvernului este una nouă-veche, partea plină a paharului este că în primele funcţii în stat au ajuns doi diplomaţi cu experienţă în relaţiile cu UE. Acest fapt vine să împrospăteze aspiraţiile de integrare europeană de la Chişinău şi totodată să demonstreze Bruxelles-ului seriozitatea intenţiilor Chişinăului pentru Summitul de la Vilnus.

Premierul Leancă a avut o prestaţie bună, discursul său motivant făcându-l pe Mihai Ghimpu să anunţe că va sprijini chiar şi din opoziţie acţiunile Guvernului pe segmentul integrării europene. O lecţie inedită de democraţie la Chişinău, care se datorează atât ataşamentului liderului liberal pentru integrarea auro-atlantică, cât şi tonului împăciuitor al lui Leancă. Cred că abilităţile de diplomat ale prim-ministrului Iuie Leancă şi ale speakerului Igor Corman vor prinde bine şi de acum încolo, acestea fiind foarte necesare pe scena politică de la Chişinău, unde au domnit până acum ostilităţile şi războiul.

Aşa ori altfel, poate acordând nemeritat un ultim credit de încredere actualei clase politice de la Chişinău constatăm că ieri s-a năsut Coaliţia… Ultimelor Speranţe. Sper că înţeleg asta atât noii-vechi guvernanţi, cât şi oficialii de la Bruxelles, care de acum încolo trebuie să fie mult mai atenţi cu actul de guvernare de la Chişinău, pentru a nu admite o nouă compromitere a acestor speranţe. Aceasta ar putea fi fatală şansei eurointegrării Moldovei!

P.S. Nu mi-a plăcut rocada de la Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru care grupul Hadârcă merită un mare „FU!”. Dar despre asta… peste 100 de zile. 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole