CNSC din România ia atitudine față de situația din Ucraina și cere partidelor pro-româneşti şi pro-unioniste basarabene o alianţă pt unitatea românismului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Și Consiliul Unirii, și PNL, care face parte din această platformă unionistă, au adresat mai multe apeluri ca forțele pro-românești să se regăsească pe o platformă comună, în vederea evoluțiilor politice ce vor urma și pentru realizarea aspirației de unitate națională. Mai multe entități și societatea civilă din R.Moldova solicită același lucru. Și societatea civilă din România, cu aplecare și interes pentru obiectivul unității naționale a lansat și lansează apeluri similare. Însă faptul nu se produce. Trebuie găsite soluții și este apreciabil că unioniștii din România și din comunități românești de peste hotare manifestă interes și iau atitudine față de acest imperativ. Vitalia Pavlicenco 

CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC)

Forta a Treia – forta civica a natiunii romane!

Adresa postala: Str.Pajurei, nr.13, Sector 1, Bucuresti, Cod 013152, Tel. 0736601020,  0736600961, 0736600973. E-mail: platformacivica@gmail.com  Site: http://cnsc-forta3.blogspot.ro/ 

Nr. 5/ 20.02.2014         COMUNICAT privind implicaţiile situaţiei din Ucraina 

Consiliul Naţional al Societăţii Civile îşi arată îngrijorarea faţă de evenimentele scăpate de 971573_513686948725317_1119807088_nsub control din Ucraina, care afectează situaţia unui mare număr de conaţionali români, obligaţi, printr-un accident nedorit al Istoriei, să trăiasca separaţi de Ţară. Comunitatea românească din ţara vecină manifestă deja semne de divizare între forţele pro-guvernamentale şi cele ale opoziţiei, care contestă, în stradă, îndepărtarea de idealul European al ucrainenilor.

Situaţia explozivă din Ucraina creează o stare de instabilitate regională accentuată la graniţa cu Uniunea Europeană cu pericolul real al extinderii şi în spatiul basarabean. Deja, forţele politice reacţionare antiromâneşti şi antieuropene din Basarabia, cu strânse legături la Moscova, adoptă poziţii extreme, asemănătoare celor din Ucraina, de respingere a direcţiei europene adoptate de Chişinău.

Concomitent, are loc o activare îngrijorătoare a fenomenelor secesioniste, care pun în pericol însăşi integritatea Republicii Moldova.

Faţă de această situaţie, Consiliul Naţional al Societăţii Civile îşi exprimă solidaritatea şi sprijină poziţia românilor din Ucraina, care se declară pentru apropierea europeană a ţării. În acelaşi timp, facem un apel domnului Ion Popescu, deputat în Rada ucraineană, să sprijine năzuinţele conaţionalilor săi pro-europeni, pentru a nu identifica comunitatea românească din Ucraina cu o politică nepopulară mai ales în regiunea Bucovinei de Nord.

Consiliul Naţional al Societăţii Civile cere în mod ferm, forţelor politice pro-româneşti şi pro-unioniste din Basarabia să înceteze imediat orice dispute publice care afectează românismul din Basarabia, mai ales acum în pragul referendumului naţional.

De asemeni, solicităm partidelor politice basarabene pro-româneşti şi pro-unioniste să demareze în cel mai scurt timp discuţii, fără condiţii prealabile, în vederea constituirii unei alianţe care să restabilească unitatea şi credibilitatea românismului în societatea basarabeană.

Coordonatori CNSC,

Mircea DOGARU
Mircea POPESCU
Radu TOMA

Comentarii