CNA-ul va vizita sistemul de învățămînt la 3 septembrie?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recentele vizite ale CNA-ului prin gări și spitale s-au soldat cu roade bogate.

Din domenii care aduc a putreziciune și trebuiesc urgent renovate.

Din perioada sovietică trebuia să mergi la medic ori cu bani, ori cu vreo găină cu ouă cu tot în traistă.

De la proclamarea independenței formale, mita la medici a căpătat proporții cosmice, plus că unii mai sunt și maeștri ai evaziunii fiscale.

Dar școlile din capitală cu ce sunt mai rele, că sunt uitate de CNA?

Aici fundațiile înfloresc, iar părinții cotizează ca școlile și administrațiile să înflorească lunar,  copiii lor să aibă condiții europene pentru a studia.

Manualele sunt absurde, în unele omul provine de la Dumnezeu, în altele–de la maimuță.

Poeziile kilometrice le sunt băgate pe gît copiilor zilnic, încît aceștia ajung să urască poezia pe viață.

În majoritatea manualelor sunt incluși unii și aceiași autori, creîndu-se impresia că există un monopol mafiot foarte bine dirijat de la un anume institut al Educației.

Selecția e una prăpăstioasă, criteriul valorii fiind „la nivelul mării”, vorba poetului Paul Mihnea.

De ce prof.dr. Adrian Ghicov este considerat persona non-grata atunci cînd vine vremea conceperii de noi manuale, deși el este cel mai bun specialist la moment în acest domeniu?

Școlile, în dependență de numărul de elevi, obțin milioane de lei de la buget+ cele din Chișinău reușesc să-și dubleze bugetul și pe seama părinților.

CNA-ul tace.

Știe, dar tace.

Nu a venit, oare, timpul ca să-și facă țăndări propria tăcere și să facă ordine în școlile din municipiu?

Fostul președinte de republică Timofti, care fusese anterior judecător, a avut grijă de colegii lui, și ca să nu ia mită, a luat de le-a majorat acestora salariile, acestea ajungînd să depășească 1000 de euro.

Le-a majorat, dar mita continuă să fie Biblia de fiecare zi a judecătorilor.

Oare nu trebuiau majorate salariile educatorilor, învățătorilor și medicilor mai întîi?

Domnul Prim-ministru Pavel Filip crede la fel?

Doamna Ministru Monica Babuc va fi de acord cu opinia mea?

Domnul Primar general interimar Ruslan Codreanu cunoaște această situație?

De ce în școlile de stat părinții trebuie să achite 600-400-200 de lei lunar, copiii nedispunînd nici de apă potabilă, nici de hîrtie igienică, nici de săpun?

Sau rămîn școlile în subordinea directă a  statului și lichidați odată fundațiile  sau transformați școlile în semiprivate-semidestat, fiindcă fundațiile dirijate de directori prin părinți interpuși altceva decît corupție camuflată nu par să fie.

Calculați și Dumneavoastră.  1500 de elevi X 600 lei lunar sau 1500 de elevi  X 400 lei lunar sau 1500 de elevi X 200 lei lunar…

Buget fain?

Plus bugetul alocat de Primărie?

E super buget, nu?

Atunci să fie bun CNA-ul și să viziteze la 3 septembrie sistemul de învățămînt, chipurile de stat, în realitate unul mixt, care trebuie reînviat din cenușă!

Ca Pasărea Phoenix!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole