Clubul ERANOS, ședința nr.2: liberalismul și extinderea Uniunii Europene

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La cea de a doua ședință a Clubului „Eranos” invitatul special a fost senatorul român Cristian David, care în același timp este și vicepreședintele Internaționalei Liberale. Au fost și prezenți și ceva tineri din partea organizației de tineret a PL, care în ultimul timp încearcă să stabilească relații de colaborare cu PNL România, din câte se pare. Chiar dacă subiectul a vizat rolul liberalismului în extinderea Uniunii Europene, discuțiile au plecat (cum se întâmplă de obicei) și spre alte domenii. În primul rând, domnul senator a specificat că Uniunea  Europeană este un proiect liberal, prin esență, chiar dacă într-o bună parte a statelor europene, formațiunile liberale nu se află la guvernare. În opinia lui Cristian David, aderarea Republicii Moldova la această structură supranațională nu poartă nici un risc și niciun dezavantaj.

M-a interesat, în primul rând, dacă “național-liberalismul” este perceput ca o versiune românească a liberalismului sau component “național” este una decorativă. Conform senatorului român, actualul PNL se legitimează din tradiția liberală românească, care a fost purtătorul ideii făuririi statului național unitar românesc în baza ideologiei liberale.

Desigur, în mare parte, Cristian David are dreptate. România modernă a fost un produs ideologic liberal. Dar oare nu a reprezentat anume acest fapt un handicap care a împiedicat românii să devină un popor unit și puternic? Oare nu a fost liberalismul un element cultural și ideologic de import, care introdus în mediul românesc, a creat o prăpastie enormă între elite și masele populare, compromițând orice idee de unitate națională?

Totuși, liberalismul, dar și democrația, reprezintă un moft al națiunilor bogate. Democrația liberală este un rezultat al acumulării de bunuri și durează atât timp, cât aceste bunuri sunt consumate. În cazul Republicii Moldova este ca un adolescent care își cumpără o mașină de lux pe banii munciți la Moscova, dar nu are bani suficienți pentru a-și cumpăra benzină. Nu poți să-ți permiți să construiești o democrație liberală în cazul în care nu ai suficiente resurse pentru a o întreține.

Desigur, s-a discutat și despre normele pe care cu generozitate ne sunt „recomandate” de cei de la Bruxelles. În special, e vorba de așa-numitul proiect al legii privind prevenirea și combaterea discriminării.  Cristian David consideră că acest proiect ar fi unul benefic și nu ar schimba substanțial viața oamenilor de rând. Discuțiile duse la extrem cu privire la statul persoanelor de orientare sexuală netradițională în societate ar fi un fenomen temporar, opinia publică fiind nevoită să se obișnuiască  treptat cu principiul libertății individuale.

Totuși, senatorul român nu a reușit (prea poate, din cauza timpului limitat) să explice care ar fi poziția liberalilor față de comunitățile etnice și religioase ale căror valori sunt opuse ontologic valorilor liberalismului. Vor fi ele “tolerate”, forțate să se conformeze sau vor fi lichidate?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole