Circa 5000 de studenți nu vor putea participa la alegerile din 5 iunie. Află de ce.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ca lider al Clubului Studenților Liberali mă preocupă o problemă, la care nu m-am gândit ceva timp în urmă. În ultima săptămână mai mulți colegi de organizație m-au anunțat că nu se vor putea implica în campanie în viitoarele săptămâni deoarece pleacă în SUA prin programul Work and Travel. Le-am dorit succes și i-am rugat ca până la plecare să convingă cel puțin doi indeciși să participe la vot și să aleagă Dorin Chirtoacă. Acum însă mă gândesc că astfel de studenți care pleacă în SUA sunt mai mulți și asta deoarece anual pleacă peste 5000 de studenți moldoveni prin intermediul programului ”Summer Work and Travel”.

Dat fiind faptul că majoritatea studenților pleacă până la sfârștiul lunii mai (ca excepție un număr mic de studenți pleacă în iunie), la alegerile locale generale din 5 iunie nu vor putea participa circa 5000 de studenți. Oricât nu ar dori să voteze acești studenți aceasta este imposibil, chiar și dacă vor locui în Washington D.C. la 30 minute distanță de Ambasada Republicii Moldova în SUA. Reieșind din prevederile art.29¹ al Codului Electoral, la alegerile locale nu pot participa cetățenii aflați peste hotare – ”în cazul alegerilor parlamentare şi al referendumului republican, pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor”.

E clar că este lipsit de sens ca la o secție de votare deschisă peste hotare să fie aduse peste 6000 de buletine de vot diferite (buletine de vot pentru primar, consiliu local, consiliul raional pentru fiecare localitate în parte). Este, de asemenea, destul de greu să stabilești un număr de buletine pentru fiecare localitate în parte, însă pentru localitățile cu un număr mare de localități precum sunt municipiile consider că e posibil să se facă o excepție pentru ca cetățenii moldoveni cu domiciliul în aceste localități situați la acel moment peste hotare să li se ofere posibilitatea de a vota. Birourile secțiilor de votare din străinătate așa cum se practică la alegerile parlamentare și la referendumurile republicane ar putea fi constituite de Consiliul de circumscripție al mun.Chișinău. În perspectiva unei astfel de modificări, care de la sine înțeles poate fi efectuată doar peste mai mulți ani, cetățenii aflați peste hotare vor trebui să prezinte pe lângă paşaportul pentru intrare–ieşire din RM și buletinul de vot cu fișa de însoțire în care să fie indicat domiciliul sau reşedinţa.

Ar putea părea naivă această propunere, iar unii să spună că nicăieri în lume nu există așa ceva, însă practic nici un stat în lume nu are plecați peste hotare 1/4 din cetățeni și aproape 1/2 din cetățenii care reprezintă categoria activă a societății. Consider că posibilitatea de a vota la alegerile locale pentru municipii va oferi unei bune părți din totalitatea cetățenilor moldoveni de peste hotare încă un motiv în plus de a se gândi la o eventuală întoarcere în Republica Moldova și implicare în dezvoltarea social-economică a țării.

Revenind la studenții ce pleacă în SUA în această vară, vreau să le urez mult succes și ambiție. Succes pentru a reuși la lucru și în comunicarea cu localnicii, ambiție pentru a reveni acasă și a face ca Republica Moldova să atingă nivelul de trai întâlnit în SUA.

Sursa foto: acordtravel.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii