Cineva încearcă să facă… împotriva vântului şi sare „cu sapa la avioane”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Când un partid este pe cale de dispariţie, acesta încearcă să demonstreze din toate puterile că e mai viu decât Lenin. Aşa încearcă să facă astăzi un ziar de la care au plecat, în ultimele luni, majoritatea oamenilor care au stat la temelia acestuia. Nu-i voi da numele, deoarece  nu exclud că în scurt timp ar putea să dispară, ca urmare „a propriului efort”.

Doi membri ai familiei, care deţine oficial ziarul, au încercat să explice de ce presa scrisă „este mai vie ca niciodată”, contrar tendinţelor atestate în toate statele lumii, inclusiv în ţara noastră. Sunt convins că în următorii ani presa scrisă NU va dispărea, însă nimeni nu poate schimba tendinţele înregistrate de mai bine de un deceniu.

Să vedem ce spun sondajele de opinie publică, realizate în Moldova în ultimii ani, pentru a vedea tendinţa. Potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică, realizat la comanda IPP, DOAR 8% din populaţia ţării citesc zilnic ziarele, de două ori mai puţin comparativ cu anul 2004. Şi radioul înregistrează o tendinţă negativă. Astfel, radioul este ascultat acum de 45% din populaţia ţării, în raport cu 54% în 2004. Dacă în mai multe state post-industriale şi TV-ul pierde teren faţă de new-media, în Republica Moldova deocamdată consumul de televiziune este în creştere. Potrivit aceleiaşi surse, zilnic privesc TV-ul 82% din moldoveni, în raport cu 71 % în 2004, înregistrând o creştere de aproximtiv 10%. Cu siguranţă, cea mai spectaculoasă creştere a înregistrat-o Internetul, care este accesat acum zilnic de către 34% din cetăţenii ţării, cu 10% mai mult decât în 2009. E sursa de informare şi de „entertainment” a prezentului şi viitorului. Chiar şi ziarele sunt acum mai citite on-line, decât print.

Nu-mi doresc ca ziarele să dispară. Piaţa însă dictează regulile ei. Cererea în economia de piaţă dictează oferta, cu anumite excepţii. Fără îndoială, presa scrisă are atuuri în raport cu alte genuri media. Printre plusurile presei scrise este spaţiul mai mare pe care-l poate aloca unui material, unei investigaţii, deci un plus de informaţii celor apărute la TV şi radio. Materialele apărute în presa scrisă pot fi mai bine structurate, gândite şi analizate, datorită timpului disponibil pentru scrierea acestora. Articolele din ziare pot fi citite cu atenţie, recitite pentru că poţi ţine în mână un ziar cât doreşti, ceea ce nu poţi face cu un reportaj TV sau o ştire radio. Prezenţa şi importanţa ziarelor în viaţa noastră depinde în mare parte de calitatea lor. Aşa că cei care acum caută „argumente” de ce ziarele vor trăi încă mult timp, mai bine ar face un produs de calitate, cu o „politică editorială” de la care nu vor pleca majoritatea oamenilor.

PS Nimic personal, doar tendinţe… 🙂

Comentarii