Cine vrea să dea foc din nou Guvernului, Parlamentului și Președinției?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La 20 decembrie 2018 președintele socialist Igor Nicolaevici Dodon a declarat că dacă PSRM nu obține majoritatea în viitorul legislativ al semiMoldovei, atunci vor avea loc alegeri anticipate, fiindcă el nu dorește să împartă cu nimeni Puterea politică.

Frumos și democratic gest de președinte! În stilul său, inconfundabil și dur!

Adică ireconciliant.

Maia Sandu are cam aceeași părere, extrem de bună, despre sine.

Ea crede că dacă alegerile vor fi libere și corecte atunci Blocul ACUM nu are cum să nu obțină majoritatea parlamentară, în caz contrar vor avea loc alegeri anticipate.

În traducerea profesorului ei de macro și micropolitică Vladimir Vasilevici Filat fraza aceasta ar trebui înțeleasă așa:

În caz că CEC-ul nu va falsifica rezultatele alegerilor, așa precum dorim noi, atunci vom da foc din nou Guvernului, Parlamentului și Președinției!”.

Maia, cînd se îmbracă în pantaloni, pare-i-se că este chiar Alexandru Lăpușneanu și zice, așa, ca și el odinioară, numai că doar pe facebook: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră. Să mă-ntorc? Mai degrabă-și va întoarce Dunărea cursul îndărăt. A! Nu mă vrea țara? Nu mă vreți voi, cum înțăleg?„.

Referitor la avertismentul președintelui Dodon, înclin să cred că nu-și va da foc propriului așezămînt, în caz că nu-i vor ajunge cîteva voturi la formarea unei majorități parlamentare, valabilă pentru 4 ani.

Au fost suficiente cazuri cînd președintele mai întîi amenințînd dur, a renunțat după aceea foarte lejer la acțiunile care urmau să se producă.

Problema lui Dodon e că pe segmentul de stînga nu mai e singur. PCRM-ul pleacă, e drept, în istorie, însă îi ia locul, încet, dar sigur, Partidul ȘOR, care dacă va reînvia cîte un colhoz măcar în fiecare raion, va păpa repede felii bune din electoratul socialiștilor.

Șor tace și face, preluînd artiștii lui Renato Usatîii din 2014, cînd acesta avea un rating de temut, de 25%, de care Filat s-a înspăimîntat și a dat ordin CEC-ului, cu doar trei zile înainte de ziua alegerilor, să-l excludă din cursa electorală.

Șor, vrem-nu vrem, merge pe calea lui Usatîi de atunci. El a început campania electorală din 2017, prin toate ogrăzile blocurilor, unde a organizat activități caritabile pentru copii și părinți, pentru tineri organizînd concerte, iar pentru cei în etate–deschizînd magazine sociale și derulînd programe de restaurant și cinema gratuite.

Șor e decis să schimbe o posibilă cazare în temniță pe un loc sigur în Parlament.

Șor a însușit Lecția Filat, din care a tras învățăminte. El nu a declarat nici cu cine va face coaliție,  nici că va organiza alegeri anticipate.

Precum a tăcut și nu s-a lăudat înainte de vreme nici cu faptul că într-o bună zi îl va pîrî pe Filat la CNA.

Și a făcut-o.

Și unde este Filat, ayatollahul Politicii moldave de Ieri?

Și unde este pînă azi Ilan Șor?

 

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole