Cine va crea partidul “alba ca zapada”?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sociologii declara ca circa 40% din electoratul moldovenesc este nemultumit de actuala clasa politica si ca ar dori sa voteze alt partid, necompromis, cu tineri reformisti, pe care l-au denumit generic” alba ca zapada”. De la independenta incoace, R.M. a fost prost gestionata, furata si adusa de actuala clasa politica la nivelul de cea mai saraca tara din Europa.
In 2007 pe pozitia de partid nou s-a plasat PLDM, care a avut impreuna cu PL, rolul debarcarii comunistilor de la guvernare, si asa se explica de ce PLDM a avut un scor atit de mare de tocmai 29% in alegerile din 28 noiembrie 2010. In prezent insa PLDM s-a transformat in AMN-2, partid conformist si nomenclaturist, care nu poate asigura reformele atit de necesare pentru integrarea in UE. Filat care a discutat si negociat recent cu Voronin diverse scenarii, si care l-a promovat pe Urechean in fruntea Curtii de Conturi , si-a aratat limitele si si-a epuizat resursele de reformator. Plecarile lui Godea si Tanase din PLDM sunt un indicator clar al schimbarii esentei acestui partid, din unul reformator si democratic , in unul autoritar si protector al nomenclaturii hapsine de toate culorile.
Pe de alta parte scade increderea si in AIE, componentele careia se cearta permanent si nu reusesc sa conlucreze eficient, si exista riscul revenirii comunistilor nereformati la guvernare , ceea ce ar putea sa se constituie intr-o adevarata catastrofa nationala. Riscul de a deveni Bantustan european pentru R.Moldova nu poate fi exclus.
Nimeni nu poate garanta ca la viitoarele alegeri parlamentare nu vor cistiga comunistii, si impreuna cu alte forte , vor forma viitoarea guvernare.
Astfel a aparut o necesitate obiectiva, o comanda sociala chiar, de a fi creat un partid, o miscare larga, sau chiar un front democratic, care sa asigure continuitatea guvernarii democratice, modernizarea si europenizarea R.Moldova.

In acest context trebuie privite si plecarile fostilor prim vice-presedinti a PLDM, care au parasit corabia care incepe sa prinda apa. PLDM de azi, nu va mai fi nicodata ce a fost la 7 aprilie 2009 si 28 noiembrie 2010, si are toate sansele sa repete soarta AMN daca nu se reformeaza din temelii. Godea a anuntat deja ca va construi un nou partid, acuzind clasa politica actuala de coruptie si protectionism. Godea incearca in aceasta campanie, repetarea scenariului Oprescu, care a functionat la Bucuresti, insa chiar daca nu reuseste sa cistige batalia pentru capitala, Godea isi pregateste o lansare a propriului proiect politic.
Cu siguranta si Alexandru Tanase nu se va retine mult timp la Curtea Constitutionala, si mai aproape de urmatoarele alegeri parlamentare se va implica din nou in politica activa. In fruntea unui partid nou, reformist, trebuie sa fie personalitati exponente a tinerei generatii de politicieni, cu imagine pozitiva. Fara indoiala ca nucleul noului partid trebuie sa-l constituie tinerii, cu studii de calitate, personalitati cu calitati morale inalte, care sa nu fie santajabili si murdariti de fostul kgb si pcm.
Nu poate fi exclus nici scenariul in care se vor regasi in acelasi partid sau alianta politica, Chirtoaca, Godea, Tanase si altii.

In concluzie, in 2007, Moldova dupa 8 ani de neocomunism, a avut nevoie de un partid de masa care sa-l dea jos pe Voronin de la guvernare, si acesta a fost PLDM, care au reusit impreuna cu PL si PD sa formeze AIE. In 2011 Moldova are nevoie de un alt partid de masa, condus de tineri reformatori, necompromisi, sau un Front democratic daca doriti, care impreuna cu alte partide democratice care vor accede in Parlament, sa nu permita revenirea comunistilor la guvernare, sa efectueze reformele necesare si sa conduca ferm tara spre UE.
Cine va fonda partidul “alba ca zapada” si mai ales cine poate fi liderul acestuia?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii