Cine trebuie să răspundă pentru tragedia aviatică din Ucraina?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dincolo de problemele tehnice, care pot fi doar în competenţa unor profesionişti (mai ales când e vorba de capacitatea tehnică a separatiştilor), apar unele întrebări şi neclarităţi legate de tragedia avionului malayesian. La 8 iulie, autorităţile ucrainene anunţau că au închis spaţiu aerian pentru aviaţia civilă în zonele de conflict. Cum se întâmplă atunci că un avion de pasageri, care se află în legătură cu despeceratul ucrainean, a pătruns în zona în care au loc conflicte militare? Cine trebuie să poartă răspundere pentru acest fapt?

În spaţiul on-line discută intens  şi comportamentul neclar al avionului, care şi-a schimbat brusc şi inexplicabil traiectoria obiţnuită de zbor.  Ce ar fi putut determina pe piloţi să-şi schimbe cursul şi în ce măsură au coordonat ei această schimbare cu autorităţile ucrainene? Probabil răspunsul la acest mister în vom afla când vor fi studiate înregistrările cutiei negre. Dar până atunci, ceva explicaţii datorează şi autorităţile ucrainene.

Desigur, nu poate fi exlusă versiunea unui accident aviatic sau atentat terorist la bord, precum nu poate fi scoasă din calcul şi o simplă greşeală fatală a militarilor ucraineni, mai ales că există cazul doborârii unui avion civil rus de către forţele antiaeriene ucrainene în anul 2001 în zona Mării Negre.

Cei care ar fi indicaţi să ofere cele mai multe răspunsuri legate de doborârea avionului civil ar fi SUA, care monitorizează activ prin satelit mişcările din Estul Ucrainei, dacă e să credem declaraţiilor pe care le fac reprezentanţii SUA şi NATO, pe care le argumentează cu imagine obţinute prin satelit. E greu de crezut că ei nu au fixat o lansare în adresa avionului de pasageri. Deocamdată, americanii nu au venit cu nicio versiune şi se ezită să facă presupuneri înainte de vreme. În orice caz, mâine sau poimâne, SUA ar trebui să vine cu versiune asupra celor întâmplate.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole