Cine sunt susținătorii și dușmanii integrării europene?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Îmi aduc aminte că acum 3 ani, înainte de Marșul Unirii din 16 septembrie 2012, premierul de atunci, Vlad Filat, a ieșit cu o declarație prin care îndemna oamenii să nu participe la marș și îi acuza pe unioniști că „fac jocul inamicilor integrării RM în UE”. Am decis să revin la această temă, pentru că acum, când ne aflăm într-o perioadă plină de activism civic, iar sâmbăta urmează să desfășoare următoarea manifestare, aud din nou replici asemănătoare, uneori chiar din partea celor cu care ar trebui să facem front comun.

Nu este adevărat. Unioniștii, sunt, de fapt, cei mai aprigi susținători ai integrării europene. Personal locuiesc deja de cinci ani în Uniunea Europeană. Îmi doresc mai mult ca oricine ca Republica Moldova să devină parte a UE. Doresc să nu fiu nevoit să plătesc tarife mari de Roaming și apeluri internaționale de fiecare dată când sun acasă. Doresc ca biletele de avion spre Chișinău să fie la fel de ieftine ca cele spre București. Doresc să nu dureze două săptămâni ca să ajungă o scrisoare din Moldova în Germania sau invers. Doresc ca magazinele online și marii distribuitori să facă livrări pe teritoriul Republica Moldova. Doresc să nu fiu nevoit să plătesc accize pentru import dacă decid să aduc ceva mai de valoare din UE. Iar familia mea, care are o editură de carte pentru copii, ar dori foarte mult să-și poate vinde produsele în România fără procedee birocratice sufocante precum înregistrarea unei noi întreprinderi, vămuirea, devamarea… Doresc niște instituții de stat la care să poți veni cu o problemă și să ți-o rezolve. Și în final, de fiecare dată când trec frontiera Republicii Moldova, doresc ca această graniță nedreaptă și umilitoare, între românii de la est și cei de la vest de Prut, între europenii din Moldova și europenii din restul UE, să nu mai fie.

Și nu sunt unicul, bineînțeles. Un grup important în mișcarea unionistă îl alcătuiește diaspora. Am avut ocazia să-i cunosc personal pe mulți emigranți la Congresul Diasporei Unioniste. Sunt la fel niște oameni cinstiți, progresiști, cu viziuni europene, care doresc și ei foarte mult lucrurile pe care le-am enumerat mai sus. Iar printre unioniștii de acasă, mulți sunt cei care au călătorit și au văzut cu ochii proprii România și UE, au aflat cum stau lucrurile acolo și s-au convins că e mai bine. Toți acești oameni luptă în fiecare an și în fiecare lună, prin acțiuni concrete, pentru o cauză care ar aduce Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene. Sunt, așadar, nu doar prieteni ai integrării europene, ci chiar cei mai mari promotori ai acesteia.

Iar toată tagma de politiceni, în frunte cu Vlad Filat, Marian Lupu și ceilalți, care ne acuză că facem jocul dușmanilor integrării europene, cine sunt ei? De fapt, ei sunt adevărații dușmani ai integrării europene. Din cauza lor mereu nu pot fi îndeplnite condițiile pentru a depune cererea de aderare la UE și a obține statutul de candidat. Din cauza lor trenează reforma în justiție și combaterea corupției. Din cauza lor finanțarea acordată de UE pentru dezvoltarea bunurilor publice ajunge drept în buzunarul unor funcționari sau înalți dregători. Din cauza lor nu putem rupe dependența energetică față de Rusia.

Da, știm că ei se declară cu buzele „europeniști”, „adepți ai integrării în UE” și folosesc multe alte expresii siropoase pentru a-i păcăli pe cetățeni, fiind în același timp cea mai mare piedică în calea integrării. Iar pe cei care doresc această integrare din tot sufletul, și depun efort pentru asta, îi acuză că „fac jocul dușmanilor integrării în UE”! Culmea ipocriziei, nu vi se pare? Dacă politicenii sus-numiți ar fi cu adevărat susținători ai integrării europene, atunci ar face o campanie de informare în masă cu privire la avantajele și necesitatea reunirii, apoi ar organiza un referendum, ar semna și ratifica un tratat de reunificare cu România, și în circa 2 ani am putea fi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Dar așa? În tempoul în care „se fac reforme” în Republica Moldova acum, riscă să devină bătrâni nu doar Vlad Filat și Marian Lupu, ci și generația mea, până ajungem să ne vedem în UE.

De ce procedează politicienii astfel? Motivul este simplu: interesul personal. Statutul actual al Republicii Moldova, în afara instituțiilor de control ale UE, le permite să facă tot felul de scheme mai puțin legale, precum a fost delapidarea de la BEM, BS și Unibank, sau concesionarea aeroportului. Aceste scheme le măresc bogăția și influența, însă fac să sufere cetățeanul de rând. În Uniunea Europeană, instituțiile judiciare ar curma un asemenea plan meschin. De aceea, orice politician din Republica Moldova este și va fi tentat să mențină la nesfârșit statul nostru într-o zonă gri, într-o stare de incertitudine, care îi dă spațiu de manevră pentru a realiza noi și noi scheme.

Însă noi nu ne dorim asta! Nu dorim ca și copiii noștri să aibă de îndurat același haos al tranziției pe care îl îndurăm noi acum! Dorim ca ei să aibă, de la începutul vieții, avantajele unui mediu stabil de dezvoltare, cu siguranță în ziua de mâine, pe care îl oferă Uniunea Europeană. Iar cea mai rapidă cale de a obține acest lucru, o cale firească, ținând cont de realitățile etnice și istorice, este să cerem cât mai curând reunirea cu România! Ieșim să facem acest lucru sâmbăta, la 14:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Viitorul stă în mâinile noastre!

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole