Cine și pe ce mizează. Negocieri la nesfîrșit sau alegeri anticipate ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De pe diabolicul 13.02.13, dată cînd ex-premierul Filat a denunțat Acordul AIE, lăsînd astfel Guvernul fără susținere Parlamentară, Republica Moldova a intrat în „era” negocierilor.

Anterior Peședintele Nicolae Timofti anunța, după care s-a răzgîndit, că data de 5 aprilie va fi data cînd partidele din fosta AIE trebuie să încheie negocierile, iar el va anunța numele candidatului pentru funcția de Prim-ministru al țării. Cel mai probabil că Președintele intenționează să-l înainteze din nou pe Vlad Filat, candidatură pe care insistă în continuare fracțiunea PLDM, dar care este respinsă cu vehemență de către PL.

Nici fracțiunea PDM nu declarat că este pentru aceast candidat sau altul, însă, liderul PDM, Marian Lupu a făcut o declarație foarte și foarte importantă în acest sens, și care defapt ar trebui să fie și logica negocierilor. Dumnealui a spus ieri că: „Partidul Democrat nu va vota pentru nicio candidatură la funcţia de premier atît timp cît în Parlament nu există o majoritate parlamentară.”

Deci acum ce se negociază ? De ce Vlad Filat nu insistă pe reformarea AIE, să facă o declarație publică, prin care anunță reconstituirea AIE și își cere scuze de la cetățeni pentru situația creată. Este evident că acum, PLDM și PL periodic fac blocaje, primii cu  insistența candidaturii lui Filat, pentru funcția de prim-ministru, iar ceilalți prin respingerea acesteia, însă cetățenii suferă și își pierd încrederea și răbdarea. Se crează impresia că PLDM și PL s-au înțeles să genereze alegeri anticipate.

Partidul Democrat, a fost și este unicul partid din fosta coaliție de guvernare care nu a înaintat nici o condiție și nici o precondiție de cînd s-au început negocierile. PDM dorind doar deblocarea acestei crize, constituirea unei majorități Parlamentare stabile, capabilă să susțină un Guvern pînă la viitoarele alegeri. Iar după constituirea acelei majorități necesare, de la care trebuie să se înceapă totul, se poate de discutat și despre candidat.

Vis-a-vis despre eventuala susținere a candidaturii pe care insistă PLDM, Marian Lupu a spus că: „În cazul în care Vlad Filat vine şi mă convinge că 13 februarie nu se mai repetă, facem transparenţă în domeniul achiziţiilor publice, reformă adevărată în sistemul de drept şi lumină la Vamă şi la Fisc. Suntem gata să examinăm şi candidatura domniei sale„. Deasemenea Marian Lupu insistă ca toate negocierile trebuie să continuie o săptămînă, maxim două, după care să vină fiecare cu o poziție clară. Cred că mulți cetățeni ar dori mai degrabă alegeri anticipate, decît să asiste zilnic la show-uri politice.

Eu cred că majoritatea populației susține în acest sens poziția PDM. Nu cred că dorește cineva ca aceste negocieri să dureze la nesfîrșit, probabil că ele și convin unora, însă Republica Moldova are nevoie de stabilitate, deoarece instabilitatea politică crează condiții favorabile dezvoltării fenomenelor de corupție și contrabandă, dar și a formațiunilor politice și mai multor grupuri extremiste.

P.S.
Dacă în 7 zile Dumnezeu a creat atîtea lucruri frumoase, să-i lumineze și pe politicienii noștri puțin, pentru ca în 7 zile să poată scoate țara asta din criză!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole