CINE SAPĂ GROAPA ALTUIA…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Simpatizanții lui Ilan Șor, primarul municipiului Orhei și președinte al formațiunii politice care îi poartă numele, au manifestat împotriva lui Andrei Năstase și Maia Sandu dar și a deputaților PLDM. Câteva mii de cetățenii s-au arătat indignați că Andrei Năstase/Maia Sandu au cerut închiderea magazinelor sociale lansate de Ilan Șor.

În cadrul unei recente ședințe a Parlamentului Republicii Moldova, deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, a declarat că, magazinele sociale “corup alegatorii”. (Prețurile afișate în aceste magazine sunt mult mai mici decât în altele.)

La fel, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că, prin magazinele sociale, primarul de Orhei nu ar face decât să cheltuie banii furați de la oameni. La rândul său, Andrei Nastase, a afirmat că Șor ar trebui să răspundă penal, pentru că folosește resurse dubioase pentru a vinde produse de proastă calitate.

Conflictul public dintre Andrei Năstase și foștii lideri ai PLDM a început în urma declarației lui Șor că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a fost finațatorul PLDM, iar deputații liberal-democrati au ajuns în Parlamentul Republicii Moldova folosind bani nedeclarați. De aici.

Protestul organizat de Ilan Șor este supravegheat de polițiști. Pentru a evita orice violențe ori distrugerile materiale, Inspectoratul General de Poliție a mobilizat mai multe zeci de polițisti care asigură ordinea publică și apără sediul PAS. De aici.

Nu pot să nu îmi amintesc că, la 11 iulie 2018, simpatizanții Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr s-au adunat în fața Inspectoratelor de Poliție din municipiul Chișinău unde au strigat lozinci provocatoare la adresa polițiștilor și i-au îndemnat să nu execute ordinele primite de la conducătorii lor ierarhici. Aflat în fața Inspectoratului de Poliție Râșcani al municipiului Chișinău, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că polițiștii au dreptul să nu execute ordinele. De aici.

Ce s-ar fi întâmplat dacă astăzi, polițiștii îndeplineau cerințele binomului Andrei Năstase/Maia Sandu și lăsau sediul PAS fără apărare?

Andrei Năstase declara pentru portalul tribuna.md că, formațiunea politică pe care o conduce are dreptul, dar și obligația, de a folosi protestele în calitate de armă politică. “Protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației. (…) Avem nu doar dreptul, ci și obligația să o folosim.” De aici.

Potrivit acestei logici, rezultă că și alte formațiuni politice pot folosi manifestațiile de protest în calitate de armă electorală. Ceea ce deja se întâmplă.

Poate, Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui să cunoască furia celor care au alte convingeri politice. Ca să înțeleagă, că îndemnurile domniilor lor, de chemare la insubordonare adresate corpului de poliție, reprezintă o gravă eroare. Și se aseamnă cu zicerea din vechiul proverb românesc, cu cine sapă groapa altuia. Ca să nu pice chiar ei în ea.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole