Cine NU doreşte reîntregirea Moldovei.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vin unele momente cînd trebuie să spunem lucrurilor pe nume.

Asupra Moldovei se aplică acum cele mai negre tehnologii de înrobire a unui popor şi spălare accentuată pe creieri cu lozinci de tipul schimbare de mentalitate şi curs spre fantomatica Europă. O Europă care iată e aici pentru că geografic sîntem în centrul Europei, dar aceeaşi europă în care încă trebuie să ajungem, să muncim, să ne străduim, să depunem efort (în popor se spune să ne rupem c..rul), să vindem tot ce a rămas al poporului şi apoi vor veni comisari (al de Fule şi alţi pro homoseci) care vor verifica dacă merită să ne numim europeni sau nu sîntem suficient de modernizaţi în gîndire ca să ne „doverească” nouă integrarea evropeană. Cînd vom permite exploatarea fără pic de protest a gazelor de şist pe la noi, iar în centru vor mărşălui liber puzderii de gay fără a întîmpina pic de revoltă, atunci cînd biserica şi credinţa vor fi puse la colţ şi să aprobe toate „valorile Evropene” atunci se pare că vor decide şi comisarii că avem dreptul de a fi numiţi Europa. Iată cum un fapt care este ştiinţific şi ţine de geografie (apartenenţa la un continent sau altul) este astăzi hotărît de semnăturile unor comisari prin zombare de populaţie.

Dar despre asta mai tîrziu, ceea ce am vrut să scot în evidenţă este smintirea (zombarea) prin presă care se aplică în mase de ne face să credem că nu mai eram şi nu mai sîntem oameni în plin sensul cuvîntului dacă nu semnează premierul acea hîrtie europeană. Este o situaţie de absurd dar foarte bine pusă la cale prin care tind să insufle tuturor că nu sînt oameni decît dacă Filea ne va integra în uE. Şi lor le pare că au reuşit, vor să vadă mereu reportaje cu prostimea mulţumită de succesele dezintegrării.

De la 1992 încoace se tot vorbeşte despre problema transnistreană, despre necesitatea integrării ţării şi despre recunoaşterea internaţională a faptului că Moldova este o ţară integră şi Transnistria este parte a Moldovei.

Unele părţi de text vor fi de culoare albă deoarece multora le trezeşte probleme psihologice citirea textului de aceea vor fi vizibile doar la inserare prin mouse. 

Diferite puteri s-au perindat de-a lungul timpului la Chişinău, unii negociau mai cu succes alţii cu mai puţin dar cel puţin la toţi pînă acu era arătată sau cel puţin mimată intenţia de a rezolva paşnic acel conflict îngheţat.

Totuşi s-au obţinut succese remarcabile în apropierea acelor 2 maluri ale Nistrului. Această tendinţă a fost păstrată pînă în 2011, iar din 2012 parcă brusc Chişinăul a schimbat macazul şi a trecut de la o uşoară indiferenţă faţă de acea regiun şi cetăţeni care sînt tot cetăţeni ai Moldovei la o ostilitate şi ură deschisă faţă de oamenii de acolo. Această schimbare care era parcă lentă însă foarte evidentă nu îşi avea explicaţia la acele momente. Astăzi lucrurile au devenit un pic mai clare. Adevărul este că guvernarea actuală de la Chişinău NU doreşte integrarea ţării. Asta chiar dacă teoretic vorbind puterea de la Tiraspol va accepta o formă de integare cu autonomie lărgită aşa cum a propus Chişinăul de mai bine de 15 ani, pentru guvernarea noastră aceasta ar fi o catastrofă şi nu ar acceptao în nici un caz.

Acei oameni de acolo nu mai sînt doriţi nici de premierul Leancă, nici de „preşedintele” Timofti, nici de „arhi-deşteptul” speaker Corman şi cu atît mai mult nu de marele stăpîn (peste Leancă şi Timofti) Filat. Vorbind în limbajul guvernării de la Chişinău acei oameni au fost kidaniţi de putere. De ce? Păi vom avea încă 520 mii de oameni care nu au fost suficient de bine spălaţi pe creieri de vectorul noilor valori de integrare. Asta înseamnă 520 mii de cetăţeni cu părerea cărora deja trebuie să te socoţi, asta înseamnă circa 380 mii de voturi ceea ce înseamnă foarte mult în economia politică la noi. Şi dacă în partea dreaptă a Nistrului ideile de dez)integrare europeană vin împreună cu lozinca cine nu e cu Europa este automat cu Rusia şi este mancurt, ruşii şi alte minorităţi sînt prezentaţi ca duşmani apriori ai integrării şi sînt reduşi la tăcere şi mici mitinguri blamate de toată presa, iar moldovenii dacă au curajul să pună la îndoială vectorul puterii sînt instantaneu porecliţi mancurţi, comunişti, neoameni şi alte invenţii ale fundamentaliştilor unionişti. Păi uite că asemenea trucuri de joasă speţă nu vor reuşi cu oamenii din acea regiune, iar o integrare cu Transnistria va dizolva un pic zombarea aceasta de rai european în care intrăm numai dacă ne vindem totalmente străinilor pînă la ultima aţă. Nu va fi mai uşoară integrarea europeană dacă la masa noastră de oameni se mai adaogă o masă care nu au fost suficient de liberalizaţi la cap şi PROTeVe-zaţi la cap, oameni pentru care propaganda fundamentaliştilor unionişti că Băse este un fel de mesia al poporului nostru care vine să ne salveze nu va merge.

Cine în mod special nu doreşte integrarea ţării noastre?!

Liberalii lui Ghimpu:

Liberaştii prin definiţia lor politică în Moldova sînt împotrivă ca oameni de o altă gîndire decît cea pro-vest să existe în acestă ţară, am văzut inşi de la liberali cu idei exact marca Ghimpu care se înfuriau, înjurau şi săreau la bătaie la femei, bătrîni, înjurau copii doar că aceştia nu sînt deacord cu ei, au exprimat o opinie care derivă de la ceea ce a spus vojdiul (Ghimpu) sau să ferească Domnul au vorbit cineva în Rusă. Oameni dezechilibraţi care nu se vor sfii să omoare pe cineva (în condiţii de pace) doar pentru faptul că nu le înt deacord. Nu înţeleg un lucru, cum te poţi numi patriot al neamului şi să propui vînzarea terenurilor la străini (Ghimpu 2012), cum să urli că eşti patriot şi să susţii semnarea unui document de 985 pagini fără a fi tradus în limba pe care o înţelege Ghimpu(Acordul de asociere 2013)?

La procentul mizer de 9% (asta conform surselor optimiste pentru PL) pe care cică îl are acu PL-ul odată cu integrarea transnistriei acesta abia de va ajunge la 5.5%, şi este imposibil să aştepţi de la liberali sau de la Ghimpu să propună ceva pentru integrarea ţării.

Liberal reformatorii lui Hadarca.

Liberaştii reformatori, formaţi în mare parte din elemente trădătoare care au trădat pe vojdiul Ghimpu spunînd că este nebun şi insuportabil (nu ştiu de ce abia acu au ieşit ei la rampă, Ghimpu nu s-a schimbat acum, el aşa era de vre-o 20 de ani) + încă cîţiva inşi clar profitori politici. Din această formaţiune de moment nu se poate aştepta mare lucru, sărmanii nu au putut nici o ideologie să-şi contureze, au preluat aprope fără nici o schimbare decît o virgulă două ideile de la PL, sediu le-a dat Urecheanu în fosta colibă a AMN-ului. Această formaţiune care se va împrăştia după următoarele alegeri parlamentare nu are decît scopul de a lua careva din mizerele procente ale PL-ului.

O scădere a cotei electoratului liberalist prin adăugarea cetăţenilor cu drept de vot din Transnistria va lovi în interesele PLR-ului. Şi dacă acum ei au o cotă de circa 5% în situaţia Moldovei integre nu vor avea decît 3% care îi şi şterge din scena politică. Hadarca, Gutu, Marinuta şi alţii din gaşca lor nu vor accepta sub nici o formă unirea transnistriei.

Unioniştii

din această categorie fac parte şi unioniştii fundamentalişti(U.F) şi unioniştii normali, moderaţi. Categoria fundamentaliştilor este acum în mare ascensiune prin scribi de gen Lulea,  Pavlicenco şi alţii. Fundamentaliştii au finanţări de peste hotare deoarece s-a simţit foarte bine acest moment că pe filiera unionistă se vor putea duce politicile de zombare spre integrare europeană. Unioniştii moderaţi sînt practic invizibili deoarece sînt acoperiţi de vuietul făcut de fundamentalişti gen Acţiune 2017. Această categorie pricepe foarte bine că din masa aia de oameni care sînt cetăţeni ai Moldovei ei nu vor prinde nici 1% măcar ceea ce ar însemna o catastrofă pentru ei. Dacă ar fi o eventuală integrare a ţării primii care vor face provocări, acte teroriste şi vor semăna vrajba între malurile Nistrului pentru a ne despărţi din nou vor fi anume fundamentaliştii. Partea dreaptă a Nistrului este mai omogenă şi este în mare majoritate formată dein moldoveni cărora de peste 20 de ani li se inspiră această frică de a se numi moldoveni, pe baza acestor stereotipuri se face capital politic considerabil.

Adevăr a spus unul din U.F. Marius Lulea citîndu-l pe Băse: Dacă transnistria se va uni cu Moldova aceasta va pune în pericol mersul european al ţării. Şi are dreptate Băse (zis chiorul) nu va mai fi aşa uşor să minţi o masă de oameni unde mai sînt unii care nu zic că nu au avut propagandă acolo, dar nu a fost cea care trebuie propaganda. De fapt se vor bate 2 minciuni, cea de la vest de Nistru şi cea de la Est de Nistru.

Categoria unioniştii nu vor integrarea ţării din motive politice (mai exact ură ontologică a tot ceea ce poate fi contar ideilor lor).

Filat şi PLDM-ul

Aici lucrurile sunt simple, Filat este mai mult decît politiciean un om de afaceri, este un om din business, şi el ştie foarte bine regulile lumii de afaceri mai ales acelei de aici care se îmbină cu lumea interlopă de a nu se băga să facă bani pe teritoriu străin. Interesele economice ale PLDM-ului se termină la Nistru acolo unde se termină interesele ultimului primar de la verzi. Este un partid totalmente nomenclaturist şi care este departe de orice idei politice sau ideologie, unica ideologie este să se învîrtească fiecare (primar, consilier, şef de raion) verde cum poate numai să nu facă probleme marelui Şăf, şi din cînd în cînd să raporteze despre succesele obţinute. Din punct de vedere electoral PLDM-ul are de suferit din urma adăugării cetăţenilor transnistreni însă mai puţin deoarece are un aparat de stat şi de propagandă la îndemînă care va aplatiza un pic pierderile. Oricum o scădere cu 5% de la 34 la 29% este inevitabilă pentru verzi în cazul teoreticei integrări.

Rusia şi guvernarea de la Moscova

Rusia este puterea care în primul rînd nu vrea să piardă influenţa în această regiune. Însă pentru Rusia este prea incomodă această enclavă deoarece crează multe probleme atît politice cît şi economice. Influenţa Rusiei oricum este în scădere şi în mod normal poate ar vrea şi ei să scape de această povară numită Transnistria însă nu înainte de a şti ce va fi mai departe aici, de aceea am putea şi noi să mimăm cumva o situaţie cel puţin fără elemente ostile şi de ură excesivă de care dau dovadă cercurile politice de la Chişinău. Dacă se ştie că acei oameni cel mai tare se tem de politica unionistă, iar aceasta politică foarte mult nu place nici găştii PLDM-ului atunci logic ar fi ca Filat să mai reducă retorica acestor mişcări şi declaraţii de pe la Chişinău pentru a nu-i speria pe acei oameni. Moscova nu este interesată în reunificarea Moldovei în condiţiile în care acest teritoriu este condus de forţe evident ostile Rusiei, ar trebui ai noştri să fie mai deştepţi şi cel puţin să mimeze o mică prietenie, totuşi e o putere mare.

 Conducerea de la Tiraspol

Aici este foarte simplu ca şi în orice situaţie de acest fel. Nimeni nu va dori să piardă puterea şi să devină cel mult un preşedinte de raion. Oamenii aceea au puterea, au televiziunea lor şi au şi anumite foloase materiale. Nu putem aştepta ca ei să dorească mult această integrare, este mai puţină ideologie aici şi mai mult interes material.

Stăpînii europeni ai Moldovei.

Reprezentanţii UE şi ambasada SUA au poziţii şi interese deosebite în acest caz. SUA ar vrea integrarea ţării cu orice preţ deoarece asta ar însemna o înfîngere a Rusiei pe plan local. UE-ul însă nu est încîntat de ideie şi mai degrabă ar accepta secesionarea oficială a Moldovei (vezi cazul Cipru) decît integrarea unui teritoriu problematic cu populaţie încă insuficient de zombată în ale integrării. În cazul dat UE-ul aplică cu noi principiul Divide et Impera, ne divid societatea ca să ne poată lua pe bucăţi. Deci reprezentanţii UE care finanţează actuala putere nu doresc integrarea ţării noastre.

Poporul Moldovei ar vera să se integreze ţara, şi cei din dreapta nistrului şi cei din stînga ar dori o integrare a ţării însă nu sub ameninţări impuneri din exterior care vin să ne arate cît de proşti şi needucaţi sîntem noi fără valorile lor, iar valorile lor ar însemna vinderea ţării, ceea ce fac acum guvernanţii, asta nu accept eu şi mulţi alţii. Nu accept trădători care strigă că ar fi patrioţi dar susţin guvernul în lupta contra oamenilor la Roşia Montană, la Pungeşti, susţin codificarea biometrică şi legea sodomiei.

Sînt aceleaşi forţe care ne duc la peirea noastră ca popor, deoarece dacă ne vom lepăda de noi, de felul nostru de a fi, de credinţa noastră vom dispărea. Nu vom muri imediat cum tind să ironizeze unii ci vom fi alţii, alt popor care nu îi va mai pricepe pe Negruzzi, pe Eminescu, pe Cantmir, pe Codreanu măcar că vorbeam aparent la fel. Transnistria este o piedică pentru ei, şi păstrarea ei aşa cum este acum, a status-quo-ului acesta sau poate chiar recunoaşterea ei este ceea ce îşi doresc duşmanii acestei ţări şi poporului nostru. Veţi mai auzi vorbind despre decuplare temporară a acelor raioane, o recunoaştere provizorie şi alte chestii fariseice doar să ne mintă.

http://www.youtube.com/watch?v=l5A8KtzzzVQ

12953892-3d-businessman-handling-their-employees-like-marionettes-rendered-at-high-resolution-on-a-white-back

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole