Cine l-a autorizat pe Secretarul doi al Ambasadei URSS la București să se ducă la Soci?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am fost întrebat de un cititor cu un nume conspirativ, de ce apreciez plecarea lui Leancă la Soci ca pe o dictatură și un dezmăț al verzi –albaștrilor în feuda oligarhilor.

Am spus că o voi face și îmi respect promisiunea.

Potrivit Constituției R.Moldova, Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

Astfel,preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că se alătură liderilor mondiali care nu vor participa la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci (Rusia) de pe 7 februarie 2014.

Printre liderii internaționali care au anunțat că nu vor participa la ceremoniile de deschidere sau închidere a Jocurilor de la Soci se numără președintele Franței, Francois Hollande, al Germaniei, Joachim Gauck și al Statelor Unite, Barack Obama.

Dacă preşedinţii francez şi german s-au abţinut să dea viitoarei lor absenţe o tonalitate politică, Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţeni, nu a ezitat să-şi motiveze deschis decizia de a boicota evenimentul. ‘În mod sigur nu mă voi duce la Soci atât timp cât minorităţile sunt tratate de legislaţia rusă’, a scris Reding pe Twitter.

După diversiunea cu școlile românești de la Tiraspol, după susținerea deschisă a Comratului de către ambasadorul Federației Ruse, după embargoul impus vinurilor decizia lui Timofti este una corectă, demnă, care ar trebui să dea de gândit Kremlinului.

În situația în care rușii nu mai pot să ne impună restricții, fiindcă nu au forță de muncă, ei aflându-se în recesiune, R.Moldova ar fi fost un spărgător de valuri. Am fi făcut un pas sigur spre invitația de a intra în UE.

De vreme ce Leancă se duce la Soci, în timp ce Filat a fost pe Maidan să taie frunze la câini, nu-mi rămâne altceva decât să constat că acestea sunt provocări de sorginte k.g.b –istă. Care a fost rostul acestor ieșiri puerile?

Am auzit o declarație impotentă a Coaliției în care Kremlinul nici nu este pomenit.
Ea trebuia făcută cu mult înaintea referendumurilor și trebuia transmisă organismelor internaționale.

Dar nu a fost nimic de transmis. Aceștia nu au răspuns mesajului clar expus de președintele Băsescu că ne va apăra în cazul in care vom fi agresați pentru a doua oară de către armata 14-e rusă. E foarte serios.

Nimeni nu a observat sau analizat această declarație. L-am auzit pe Mircea Snegur, mursecând fără noimă niște gânduri pentru fiică-sa care are de dus mai departe cauza integrării UE. Ea și integrarea în UE sunt două noțiuni incompatibile.

Hai dle președinte, că mă surprindeți! Parcă nu ați trăit conflictul armat de pe Nistru!

Spuneți că Băsescu a renunțat la proiectul său și greșiți amarnic. El nu a renunțat, ci a lansat un serios avertisment rușilor, care vor fi atenționați de americani în cadrul negocierilor. Asta va duce la urgentarea soluționării conflictului. Iar fiica D-le nu a preluat mesajul împreună cu Leancă și cu Filat. Nu au mulțumit, nu au consimțit, nu au inițiat un dialog, fapt ce denotă că sunt niște mediocrități diplomatice.

E grav de tot. E tragic. Pentru acest gest de înaltă trădare aceștia trebuie măturați de pe scena politică. Ei sunt cei mai înveterați inamici ai admiterii R.Molodva în UE.

Pe aceștia care au prins a umbla cu sorcova la casele oamenilor, convingându-i că în UE va ploua cu turte dulci, lumea trebuie să-i ia pe fugă și să le spună că niște hoți de marcă, precum sunt ei, nu au ce căuta la Bruxelles. Locul lor e la Pruncul.

Rădăcinile sovietice ale lui Leancă și Filat, instrumente docile ale lui Lucinschi sunt cunoscute. Ei ne vor juca la ruleta rusească, dacă nu ne trezim. Acum sau niciodată!

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole