Cine-i răsăritean, nu mai bea lapte lituanian!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nervozitate mare la Kremlin, dacă după ce a luat flacăra olimpică, în mâna sa de luptător, pe tatami, ditamai preşedintele răsăritenilor a decis să nu mai servească, la micul dejun, lapte lituanian. De ce? Pentru că exercitarea preşedinţiei comunităţii europene, de fosta republică sovietică, într-un moment când alte republici eliberate de tutela Moscovei vor semna un alt tip de relaţionare cu Uniunea Europeană, a creat o vizibilă nervozitate, la nivel înalt, în Federaţia Rusă.

Şantaj politic? Indiscutabil. Cu trimitere clară, la Chişinău şi Kiev, unde liderii Republicii Moldova şi Ucrainei sunt ferm decişi să continue drumul european al concetăţenilor lor, dornici de o desprindere de un sistem vetust de raportare la realităţile lumii de azi.

De la blocarea unor camioane cu lapte produs în Lituania, la alte forme previzibile de intimidare, nu este decât un pas.

Care ţine de o presiune geopolitică clară, deloc ascunsă, în forme ridicole, dezonorante, deloc demne de cel care visează mai degrabă o Euroasia în lanţurile Rusiei, decât o prosperitate superioară, dar deloc posibilă, celei existente în statele membre ale Uniunii Europene.

Chestiunea de fond este ce va face Moscova, după Vilnius, în cazul eşecului acţiunilor de intimidare, a fostelor componente ale Uniunii Sovietice?

Hărţuirea de acum, propagandistică, politică, în primul rând economică, va avea şi un revers al medaliei, după o iarnă previzibil grea urmând, cel mai probabil, primăvara rusească, comparată de unii occidentali cu aceea arabă.

Ulciorul dihoniei nu merge de multe ori la apa vie a planetei noastre.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole