Cine este „statalist” în Republica Moldova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Presa de stânga utilizează în ultiml timp un „neologism” interesant, împrumutat din limba rusă. Este vorba de „statalist”, care este utilizat în calitate de antonim pentru „unionist” sau sinonim cu „patriot”. Desigur, această interpretare eronată vine din tentativa nereuşită de a împărţi societatea în cei care sunt „apărători ai patriei” şi „duşmanii patriei”.

În limba rusă termenul are totuşi alt sens. «Государственик» – statalistul este adeptul centralizării, a consolidării unui regim autoritar şi oligarhic pe fundamentul unei viziuni conservatoare de dreapta[1]. Opusului, “государственик” este “народник”“populistul” (un termen nu neapărat negativ, în acest caz, putem utiliza şi termenul românesc de „poporanist”), politicianul care este promotorul intereselor poporului, a democratizării şi slăbirii puterii centrale. De regulă „poporanişti” sunt reprezentaţi de mişcările de stânga şi liberali.

În SUA “statalişti”, spre exemplu, sunt consideraţi adepţii Partidului Republican, iar “populişti” adepţii Partidului Democrat. În Rusia „statalişti” sunt reprezentaţi de partidul Edinaia Rossia şi administraţia prezidenţială, în timp ce „populiştii” sunt consideraţi cei din „opoziţia parlamentară” (comuniştii şi liberal-democraţii).

În Republica Moldova, aflânduse în opoziţie, PCRM se poziţionează  mai curând drept un partid “populist”, nu “statalist”. Conform evoluţiei vieţii politice, aş tinde săi consider mai mult „statalişti” pe cei din PLDM şi PD.


[1] http://www.efremova.info/word/gosudarstvennik.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole