Cine e kurdul „foarte bun prieten” al premierului Vlad Filat ? De ce membrii Guvernului se plimbă cu maşini ale unor companii private?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

E dimineaţă din nou în Moldova.  Şeful Guvernului, însoţit de doi vicepremieri, se grăbesc spre Reşedinţa de Stat unde a fost „cazat” un „bun prieten” de-al premierului. La această întâlnire de taină a venit şi miliardarul, Anatol Stati, despre care se spunea că ar finanţa unele partide de la Chişinău, inclusiv PLDM. Opinia publică a reuşit să afle, deocamdată, doar că acest „bun prieten” de-al lui Filat este un înalt demnitar kurd, din Kurdisanul Irakian (o regiune autonomă din Irak). E demnitar pentru că şi primul-ministru a recunoscut că „statutul pe care-l are ne obligă să-i asigurăm pază de stat”. Se mai ştie că Anatol Stati are afaceri cu petrol în Kurdistanul din Irak. În preajma Reşedinţei de Stat au fost filmate mai multe automobile cu numere care se vorbesc că ar aparţine companiei lui Anatol Stati.

Interesant,  de când Vlad Filat are „foarte buni prieteni” în Irak ? Din ce surse a fost achitat „hotelul” de la Reşedinţa de Stat pentru această vizită privată a „bunului prieten” al premierului moldovean? Am toată convingerea că demnitarii noştri TREBUIE să promoveze interesele companiilor moldoveneşti peste hotare. Însă o stranie coincidenţă: speculaţiile că Anatol Stati ar finanţa PLDM-ul ne duce la gândul că fruntaşii liberal-democraţi de la conducerea guvernului plătesc acum nişte poliţe; doi vicepremieri moldoveni care au participat la întâlnire au fost angajaţii lui Anatol Stati până a ajunge în Guvern; de ce astfel de întâlniri sunt organizate la Reşedinţa de Stat şi nu în vreun hotel sau în altă parte; de ce oficialii nu vor să dea detalii despre această vizită misterioasă şi cine e „bunul prieten” al lui Filat (cred că astăzi vom afla); de ce la Guvern astăzi e mare scandal legat de „scurgerea de informaţii” despre vizita secretă.

O întrebare care merită o atenţie separată este deplasarea unui vicepremier cu un automobil al unei companii private. Într-un stat normal, acest lucru ar provoca un megascandal care s-ar solda cu demisia de onoare a acestuia. La întâlnirea în cauză, vicepremierul pentru reintegrare (ce are aceasta cu Kurdistanul???) a venit cu un automobil C UN …77 care aparţine companiei lui Anatol Stati (în  declaraţia de avere a lui Eugen Carpov el nu a indicat niciun automobil în proprietate). Cu tot respectul faţă de cei doi vicepremieri, pe care-i consider printre cei mai profesionişti din actualul Guvern, dar ei trebuie să dea cel puţin mai multe explicaţii.

Ultima întrebare: ale cui interese promovează actualul Guvern ?

Comentarii