Cine are dreptate Năstase, Renato, Maia Sandu sau FMI și UE?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Suntem alimentați angro de prognoze apocaliptice de mai bine de cîțiva ani. Diferiți „proroci falși” ne tot aduc vestea sfîrșitului. Ne tot spun că Moldova își trăiește ultimele zile. Că dacă nu va fi detonată toată structura de acum și pe ruinele acesteia montată o nouă guvernare, desigur cu acești proroci în frunte, Moldova nu mai are nici o șansă. Că suntem în izolare, fără de prieteni și fără de suport din exterior. Că SUA și UE împing Moldova spre prăpastie pentru a salva “democrația și adevărul”.

Ne intoxifică cu astfel de prognoze Andrei Năstase, Renato Usatîi și chiar eleva Washingtonului, Maia Sandu. Tuți trei, ca trei capuri de balaur, tot suflă foc și pară în țara care îi adăpostește și peste acest popor, care îi deservește.

Și parcă guvernarea i-ar contrazice. Și în diverse domenii parcă s-a instaurat ordinea. Și prețurile la combustibil parcă mai mult scad decît cresc. Și parcă la vamă s-a instaurat ordinea. Și tot mai mulți contrabandiști rămîn cu buza umflată. Și parcă în impozitare se face ordine. Dar contra argumentelor exacte sunt contrapuse declarații gălăgioase despre apocalipsă. Și lumea amețită de atîta “adevăr și dreptate”, generată defugarii riminală Țopa și alți „prieteni” al Moldovei, parcă se înclină să creadă că tot e rău și nimic bun nu se întâmplă.

Și am ajuns în aceste zile că cei din exterior au început să ne întreacă în optimism. Câteva ore în urmă a fost anunțat că Fondul Monetar Internațional a deblocat relația cu Moldova și va începe să o finanțeze. Semnal aplaudat de UE și alți donatori și investitori străini. O relație financiară cu FMI este ca și un car de bani, care împrumutați – care donați, pentru un trai mai bun. Pentru cheltuieli curente și pentru investiții.

De ce semnal mai au nevoie “micii prieteni” ai Moldovei? Le cam strică planurile stabilitatea? Să fie gata de faptul că este doar un început. De acum încolo, Moldova va crește în tempouri tot mai mari. Iar scepticii care strigă despre furtul banilor din exterior să fie calmi, FMI, Banca Mondială, EBRD și alți donator externi sunt prea atenți cu banii oferiți pentru a-I încredința celor în care nu au înredere.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole