Cine distruge Republica Moldova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă ne-am încrede în rezultatele BOP, circa o treime din populaţie este clar orientată spre Vest sau Est (pentru UE – 19 %, pentru Uniunea Vamală – 17 %), pe restul populaţiei (64%) o cam doare în cot. Acum, mă întreb, cât de relevantă este “ritorica geopolitică” a politicienilor noştri? Poate mesajele lor nici nu au ca ţintă alegătorul, ci potenţialul sponsor din afara ţării?

Acest lucru demonstrează că sondajele legate de aderarea la UE au fost o manipulare grosolană. De altfel, cum se explică faptul că în niciun sondaj nu există şi o întrebare de control, prin care să stabilească prioritatea “integrării europene” faţă de alte probleme: sărăcie, şomaj, corupţie etc?

Voluntar sau involuntar, sondajele sunt falsificate, în două etape ale studiului – la elaborarea întrebărilor şi la interpretarea datelor. Falsificarea nemijlocită a răspunsurilor e un fenomen mai rar, pe care nu şi-l permit instituţiile care pretind la seriozitate.

Nu e vorba neapărat de rea voinţă. E o problemă ce ţine de subiectivism în cercetare. Oricât nu ar fi visat sociologii la obiectivitatea metodelor matematice, sociologia este îndreptată spre studierea socialului uman, care nu prea se supune unei logici matematice. De altfel, sociologia a reuşit demult să depăşească faza pozitivistă.

Dar să revenit la sondajele noastre. Partida „proVest” şi partida „proEst” reprezintă nişte minorităţi active, care nu reuşesc să atragă majoritatea populaţiei. Unioniştii sau “pro-europenii” sunt cei care se opun vehement oricărui proiect pro-Estic, adepţii aderării la  Uniunea Vamală se opun oricărui proiect unionist şi „pro-european”. Paradoxal, dar ambele tabere reprezintă factori de stabilitate pentru Republica Moldova, una neplăcută, plină de conflicte, dar stabilitate, în sens de lipsa unor schimbări radicale. Lupta dintre „români” şi „ruşi” a devenit atât de obişnuită pentru peisajul moldovenesc din ultimul sfert de secol, încât fără ei viaţa politică este de neimaginat. Dacă nu ar fi existat unionismul pro-românesc şi sovietismul nostalgic, Republica Moldova s-ar fi dezintegrat de la sine, pentru că nu ar avea o idee care ar motiva vreun segment social la acţiune politică. În cazul nostru, Basarabia este ca un suflet ajuns în Purgatoriu catolic, din care nu poate ieşi din cauza numărului egal de fapte bune şi rele. „Vesticii” şi „Esticii” sunt activi şi văzuţi în spaţiul public, însă nu ei sunt cei care determină viitorul ţării. Soarta de mai departe a acestui colţ de ţară depinde de acea majoritate de 64 la sută, care nu se înregimentează în nicio tabără, având cu totul altă „agendă”, o agendă care ţine de problema supravieţuirii. Atât timp cât nu va exista o idee fundamentală care ar justifica existenţa Republicii Moldova, lupta dintre “unionism” şi “sovietism” va rămâne singurul motor al vieţii politice, fără ca unul din ei să dobândească întâietatea.

Aşadar, nu „unionismul” sau „rusofonii” reprezintă un pericol pentru existenţa Republica Moldova, ci acel segment semnificativ al populaţiei care se simte în acest „stat suveran şi independent” ca într-o  puşcărie. La noi chiar şi orice tentative de discurs „patriotic” sună penibil. E ca şi cum puşcăriaşii ar cânta ode prin care şi-ar exprima dragostea pentru închisoarea în care sunt forţaţi să locuiască. Cum poate un cetăţean să aibă încredere în statul său, atunci când însăşi instituţiile statului şi oamenii politici nu respectă legea? Potrivit aceluiaşi BOP, Guvernul, Parlamentul şi partidele politice au cea mai mică rată de încredere. Chiar şi un primar sau poliţist de sector este mai credibil decât o persoană de la vârful puterii!

Toate acestea ne vorbesc de un lucru foarte simplu: construcţia unui stat funcţional ar trebui să înceapă nu cu ritorici patriotarde sterile şi modele academice rupte de realitate (de genul „naţiunea civică”), ci prin aşa lucruri simple precum: măturare străzilor, disciplinarea funcţionarilor şi pedepsirea celor care susţin fărădelegea.

Este uşor să dai toată vina pentru propria impotenţa politică pe imaginatul pericol al „propagandei unioniste” sau presupusa „mâna a Moscovei”, dar mai greu este să redai încrederea populaţiei în omul de stat prin simpla onestitate, dreaptă judecată şi verticalitate morală.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole