Cine curăță „vacile sacre” de „zdohnituri”?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldoveanu s-a deprins cu sensații de tot felul. Și furnizorii tradiționali ai acestora sunt buclucașul Năstase sau balabolul Usatîi. Ba unul, ba altul, ne alimentează pe noi cu noi teze pentru bancuri de tot felul, iar pe cei din organele de anchetă cu noi dovezi de fraudă a banilor contribuabililor. Oamenii s-au deprins deja să afle despre noi proprietăți sau despre noi minciuni din partea lui Năstase și despre noi scamatorii a balabolului Usatîi.

În această săptămînă am asistat la o sensație adevărată. Organele de anchetă și urmărire au intrat în curtea vacilor sacre și au luat din cele mai grase.

15 judecatori si trei executori judecatoresti din Republica Moldova au fost arestati pentru fapte de coruptie, a anuntat seful Procuraturii Anticoruptie, Viorel Morari, notează ziare.com.

Potrivit magistratului, citat de Unimedia, unul dintre judecatori, Igor Vornicescu, a fost retinut pe Aeroportul International Chisinau, de unde incerca sa fuga peste hotare. Un altul – Victor Orandas – figureaza in dosar, dar retinerea lui nu a fost posibila, pentru ca nu este in tara. Cel mai probabil, pe numele lui va fi semnat o ordonanta de dare in cautare internationala, scrie Unimedia. Pe lista cu judecatorii arestati se afla magistrati de la Curtea de Apel, de la tribunalele din Chisinau, dar si de la Judecatoria Militara.

Un purtator de cuvant al Consiliului National Anticoruptie, Angela Starinschi, a declarat ca toate cele 18 persoane retinute se afla in izolatorul CNA. Procurorii Anticoruptie si ofiterii Consiliului National Anticoruptie au descins marti la locul de munca si la domiciliile a 20 de reprezentanti ai sistemului judecatoresc, intr-un dosar deschis pe fapte de coruptie. Potrivit primelor informatii, magistratii au fost retinuti in legatura cu spalarea a 20 de miliarde de dolari din Federatia Rusa.

Unii si-au dat demisia intre timp, iar altii au fost avansati in functie. Cert este faptul ca toti cei vizati in dosar, care se mai regaseau pana astazi in functii publice, au fost suspendati.

Deci, cine a îndrăznit să taie în cei care erau considerați sub acoperișul mafiei și a tuturor celor rele? E o întrebare logică! Dacă sistemul judecătoresc e capturat, cine sunt cei care îl atacă? Că opoziția caută mereu să critice guvernarea nu e o supriză. Doar că această critică trebuie să fie în limitele realității și bunului simț. E ridicol să învinuiești guvernarea că protejează corupția, în timp ce organele de anchetă pun cătușele pe mîinele celor care zeci de ani de independență au făcut ce au vrut.

Opoziției distructive le va fi tot mai greu să-și argumenteze poziția radicală contra guvernărării în fața organizațiilor internaționale care monitorizează deschis și mai puțin deschis ce se întîmplă în Moldova. Și dacă tema corupției și luptei cu ea a fost tema principală a văicărelei celor din exteriorul Moldovei și a celor din interior, atunci după reținerile din această săptămînă, deja nimeni nu mai are dreptul să revină la acest capitol.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole