Cine arvoneşte, acela plăteşte sau despre sondaje tendenţioase şi eronate…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Rândunelile sunt prevestitorii primăverii, iar în Moldova sondajele pot fi catalogate ca nişte semnale foarte clare că, cineva are nevoie urgent de suport, inclusiv financiar. Drept argument pot fi aduse şi rezultatele oferite de sondajul CBS AXA.

Dl Jigău încearcă să ne convingă că sondajul lui este unul veridic şi foarte obiectiv. De fapt doar fugitiv analizând cifrele oferite de dumnealui, putem să facem nişte concluzii – un sondaj desenat la comandă şi foarte tendenţios.

Chiar de la prima întrebare se vede că se face o paralelă dintre situaţia anului 2000 şi cea de astăzi. printre rânduri citim că, suntem în ajunul unor schimbări majore, inclusiv pe eşchierul politic, poate şi de schimb al vectorului de dezvoltare a ţării. Situaţie similară celei când la putere în 2001 a venit de unul singur Vladimir Voronin…

CBS direcţia

 

Vă rog să atrageţi atenţia încă la nişte chestiuni ce se bat cap în cap

CBS interes de politică

Dacă e să credem datelor sondajului, atunci aproximativ 17% din respondenţi nu se interesează categoric de politică. Deci doar 17% din cetăţeni nu urmăresc ce se întâmplă în politica autoctonă. Doar la 17% din cetăţeni le putem da crezare că ei nu cunoasc cine sunt actorii politici principali din ţară, cine este Prim-ministrul sau Preşedintele Parlamenmtului. Numai nu şi în cazul lui Jigău.

CBS interes faţă de politicieni

 

După cum încearcă dlui să ne informeze, atuinci de Prim-ministrul ţării dl Valeriu Streleţ nu au auzit 23%, de Preşedintele Parlamentului, dl Adrian Candu 32% (fiecare al treilea cetăţean al Moldovei), de Oazu Nantoi (unul din cei mai vechi politicieni din ţara noastră) nu au auzit tocmai 38%, de Preşedintele Curţii Constituţionale, ex-vice-preşedinte PLDM, ex-ministru al justiţiei, dl Alexandru Tănase 44% nu au auzit. De aşa numitul lider, al aşa numitei platforme populare al protestelor din PMAN, nu au auzit tocmai 45% din respondenţi. Despre Demnitate şi Adevăr, lider ar căreea este acest Andrei Năstase nu au auzit tocmai 31%. dar despre proteste au auzit aproape toţi, cunosc revendicările  şi sunt de acord cu ele. Un fel de teatru al absurdului…

 

CBS atitudinea faţă de partide politice

 

Despre faptul că acest sondaj este tendenţios şi nu poate fi considerat unul reprezentativ, este destul să trecem cu vederea, analizând cine ocupă primele poziţii în sondajele ce ţin de lideri politici, partidele politice şi încrederea cetăţenilor în aceştea.

Şi ultima…

Ca să înţelegem cum răspund moldovenii la întrebările din sondaj şi cât de deschişi şi cinstiţi sunt ei…

CBS dacă ar fi alegeri duminica viitoare

 

77,5% din cei intervievaţi ne comunică – Cu siguranţă ar merge la urnele de vot, în cazul unor alegeri anticipate, mai avem încă peste 10% ce probabil ar merge. Deci am putea să deducem că, conform datelor sondajului oferit de CBS AXA, la momentul dat în ţara noastră peste 80% din cetăţeni afirmă că ar ieşi la vot, în cazul unor eventuiale alegeri. Dar din păcate realitatea este cu totul alta. Dacă să analizăm prezenţa la vot a cetăţenilor în ultimii 10-15 ani, atunci vedem că avem o prezenţă de cel mult 54-57%. Reiesă că peste 25% din cei intervievaţi au minţit atunci când au răspuns la întrebări.

În condiţiile date, pot să afirm cu siguranţă că, datele sondajului au fost colectate eronat sau „desenate” pentru a face imagine cuiva. Am ajuns în situaţia să concluzionăm că, CINE ARVONEŞTE ACELA ŞI PLĂTEŞTE

P.S. De fapt sondajele lui Jigău demult nu mai au valoare şi acest fapt este cunoscut de specialiştii în domeniu. Practic toate sondajele lui Jigău pot fi catalogate drept comenzi politice, tendenţioase şi cu o clară conotaţie şi culoare politică.  Cu un an în urmă, sondajul CBS AXA, a avut o eroare destul de considerabilă, ce nu poate fi catalogat ca o marjă de eroare admisibilă. Analizaţi cel puiţin sondajul oferit de CBS AXA în data de 12 august 2014 şi comparaţi-le cu rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, şi atunci veţi face concluziile de rigoare.

 

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole