Cine are nevoie acum de discuţii în jurul statutului raioanelor din stânga Nistrului?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Tentativa de a lansa discuţii în jurul unui statut al regiunii transnistriene  nu pot calificate decât ca o deturnare a procesului de negocieri. Ceea ce are mai mult acum Chişinăului şi populaţia din stânga Nistrului este lichidarea tuturor barierelor care stau în calea unui proces de reintegrarea a malului stâng în spaţiul economic, mediatic, cultural. E o strategie a paşilor mici, care promite să aducă în viitor rezultate importante.

Am putea să o numim şi strategie capcană pentru liderii de la Tiraspol, pentru că pe măsura restabilirii infrastructurii şi integrării cetăţenilor în circuitul economic al Republicii Moldova, Chişinăul ar avea un background favorabil pentru demararea discuţiilor cu privire la statutul regiunii din stânga Nistrului. O eventuală tentativă a liderilor separatişti de a reveni  la o stare de izolare, asemenea celei din perioada lui Smirnov,  ar trezi o reacţie negativă din partea populaţiei din raioanele din stânga Nistrului şi ar forţa Tiraspolul să cedeze la negocierile cu reprezentanţii puterii centrale.

Din aceste considerente,  oficialii de la Chişinău evită orice discuţii pe marginea statutului malului stâng, care sunt inoportune şi contraproductive, dar nici Tiraspolul nu forţează nota, sperând să obţină cât mai multe lucruri în procesul de negocieri. Statutul regiunii transnistriene nu poate fi pus în discuţie atât timp cât nu au fost lichidate toate barierele între cele două maluri.

Orice încercare de a pune în discuţii aceeaşi problemă a federalizării sau activizarea oponenţilor acestei idei ar stopa procesul de negocieri şi ar determina ambele părţi să revină pe baricade, fapt care ar fi în avantajul acelor cercuri de interese pentru care menţinerea diferendumului transnistrean reprezintă o sursă importantă de venit.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole