Cine a câştigat primul duel Chirtoacă-Dodon ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu şto, evilsea ? Asta a fost formula de salut a lui Dorin Chirtoacă adresată lui Igor Dodon în timp ce-i strângea mâna comunistului în redacţia de la Publika TV. E o tactică de atac frontal a adversarului pentru a-l dezechilibra la începutul dezbaterilor televizate. Efectul s-a făcut simţit imediat. Replica lui Dodon a fost una nepregătită: „Domnule Chirtoacă, unde vă aşezaţi, în stânga sau în dreapta?”.

Discuţia mi s-a părut echilibrată, iar adversarii pe măsură. Fiecare a încercat să evidenţieze atuurile proprii şi să lovească, mai subtil sau direct, în părţile slabe ale concurentului. Chirtoacă a încercat să fie prima vioară în duel, preluând iniţiativa discuţiei. Toreadorul duelului a fost Chirtoacă şi nu Dodon. Însă acest lucru nu neapărat ia adus mai multe puncte. Strategia aplicată de Dodon a fost una de conciliere, el a purtat discuţia pe un ton mai redus decât oponentul său şi a făcut apel la constructivism. Acest lucru are menirea să atragă simpatia indecişilor de pe segmentul de centru-stânga şi chiar de pe centru-dreapta (centriştii, cum îi mai numesc la noi).

Chirtoacă a găsit locul slab al lui Dodon – cifrele referitoare bugetare ale municipiului Chişinău (cheltuielile pe domenii) şi a tot insistat să demonstreze că cel care doreşte să-i ocupe locul nu ştie câţi bani se cheltuie pentru poliţie, pentru cultură etc. În schimb, Dodon a încercat să-l aducă pe Chirtoacă pe propriul teren – compensaţii pentru pensionari şi aici candidatul liberal a fost nevoit să recunoască faptul că ştie că persoanele în vârstă votează cu PCRM.

Ambii candidaţi au polemizat mult pe subiecte politice: 7 aprilie (a rămas un mare APROPO, despre întâlnirea lui Dodon şi Chirtoacă în seara de 7 aprilie…), monumentul Independenţei Republicii Moldova, statalitate, patriotism etc. Şi au rămas descoperite temele comunitare: drumuri desfundate, maidanezi, costuri înalte la serviciile comunale vs calitatea proastă a acestora, iluminatul străzilor (care e departe faţă cel din Belgia), construcţiile haotice şi ilegale, comerţul stradal ca în Evul Mediu etc. etc.

Cine a câştigat acest duel ? Pe mine, în calitate de alegător în Chişinău, nici Chirtoacă şi nici Dodon, în discuţiile din Fabrika, deocamdată nu m-au convins să le dau votul. Deci, le pun semn de egalitate. Aştept alte confruntări.

Comentarii