Cînd ţi-oi discrimina una!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

blog feeric

Cînd ţi-oi discrimina una!

leave a comment

Legea Nediscriminării a fost adoptată. Cu multă gălăgie, scandal politic şi cu adevărate hollywar-uri de opinie timp de jumătate de an. Totuşi controversata lege a reuşit să se strecoare printre sutanele şi bărbile managerilor de PR ai SRL “Biserica Ortodoxă”.

Din cauză că cineva şi-a construit campania de PR pe fenomenul homosexualilor opinia publică nu a mai reuşit să înţeleagă ce înseamnă, defapt, această lege.

****

Digresiune lirică

Cînd eram prin clasele a 4-6 o duceam cam greu. O mamă singură cu doi copii reuşea cu greu să asigure necesarul pentru o viaţă normală. Acasă se făcea economie la greu şi noi eram cam nevoiţi să purtăm mai mult timp aceleaşi haine şi încălţăminte. Nu imi puteam permite haine noi prea des. De asta alde rebiata din clasă cam făceau glume pe seama mea. Nu ştiam atunci că eram discriminat dar gustul sentimentului simţit il ţin minte pentru toată viaţa.

Glumele pe seama mea s-au întins pînă nu m-am enervat o dată şi l-am lovit pe un băieţaş de bani gata, care tocmai făcuse o glumă nasoală pe seama mea, drept în bot şi l-am umplut de sînge. Asta a fost Legea mea Antidiscriminare. După asta alde rebiata s-au liniştit şi şi-au găsit altă “jertfă”.

Of, Doamne, ce-i de negru!

Eram în troleibuz cînd o bătrînă, văzînd un bărbat de culoare a exclamat surprinsă “Of, Doamne, ce-i de negru!”. El probabil nici nu a înţeles. Restul pasagerilor au rîs pe sub mustăţi.

În limbajul moldovenilor sintagmele “ţîgan borît”, “porc de rus”, “muiere”, “baptist”, “daun”, “calic”, “sărăntoc”, “şioban”, “tractorist”, “doiarkă”, “invalid”, “negru ca o moniţă/ ca tăciunea” şi multe altele sunt fraze înaripate. Nici un moldovean nu se simte “oarecum incomod” cind le foloseşte. Şi le foloseşte intenţionat în sens peiorativ.

Pentru că în mentalitatea omului cu gîndire primitivă “celălalt” este cel care nu este la fel ca tine. Şi “celălalt” este barbarul, duşmanul care trebuie blamat, gonit şi dacă e posibil distrus.

Moldovanul ideal

Moldovanul (da, da anume moldovAnul) ideal este un bărbat alb, sănătos tun, heterosexual, creştin ortodox, care vorbeşte moldoveneşte, are un venit mediu spre înalt şi votează un partid de centru-stînga…

Continuare pe Blogul lui Victor Chironda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii