Cînd întinzi un deget și ți se ia toată mâna

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un partid politic este puternic prin oamenii și ideile pe care le promovează. Iată de ce PLDM a ajuns în aproape 4 ani să fie principala forță din Basarabia. Democrația se bazează pe sprijinul popular și fiecare scrutin electoral este un test care arată partidului că direcția în care merge și angajamentele luate sînt agreate de alegătorii proprii. Este o regulă simplă pentru orice partid.

În Chișinău PLDM a renunțat la candidatul propriu în favoarea cadidatului liberal. Nici un partid din istoria Republicii Moldova n-a făcut un gest atît de generos. Nu cunosc cazuri similare în politica românească sau în alte țări europene. Peste tot în lume adeziunea la interesele propriului grup și partid sînt mai mari decît alte valori. Uitați-vă la voi și la toți cei din jur. De cîte ori ați dat de bună voie puncte echipei adverse ? Prim-ministrul Republicii Moldova a reușit să depășească acest orgoliu.

Scoaterea de cursă a candidatului propriu a lăsat mii de simpatizanți fără o opțiune de vot reală. Mulți nici n-au mai mers la alegeri. Oamenii educați, cu viziune, au refuzat să participe la acest show care a dus din nou la polarizarea societății: comuniști și anti-comuniști. Fapt exprimat mai mult sau mai puțin explicit de unii bloggeri: III sau III și demonstrat de mii de cetățeni care au fost pe plajă la Ghidighici, la Vadul lui Vodă sau care nu s-au mai obosit să-și facă forma nr 9 pentru a vota.

Sîntem într-o guvernare de coaliție, la fel ca în multe state din Uniunea Europeană (Germania, Anglia sau România). Deoarece alegerile s-au terminat iar PLDM și-a păstrat pozițiile bune pe întreaga țară, cu erodările normale din cauza aflării la guvernare, oponenții politici au pornit o nouă campanie de denigrare și de atac asupra lui Vlad Filat. În această capcană politică cad oameni simpli, bloggeri, unii formatori de opinie. Să-l ataci pe cel mai puternic e o tactică veche și simplă.

Totuși urmează turul 2 al alegerilor pentru multe primării din țară. În majoritatea localităților lupta se dă între candidații comuniștilor și cei ai PLDM. Știu că nici cei de la PL, nici cei de la PD nu vor mișca un deget în această confruntare. Am convigerea că oricum îi vom mătura pe comuniști iar în primăria Chișinăului va reveni Dorin Chirtoacă .

Comentarii