Cînd a fost Vladimir Voronin sincer, în 2003 sau 2013?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cind o usa se inchide, o alta se deschide; dar deseori ne uitam atit de mult la usa inchisa ca nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi.” Hellen Adams Keller

Cred ca acest citat descrie perfect situatia in care se afla acum Republica Moldova, dar si descrie comportamentul opozitiei comuniste. Dupa cum am mai scris si intr-un articol, Uniunea Europeana este o usa, la care vom bate pe 28 noiembrie, cind o sa aiba loc summit-ul de la Vilnius. Iar Federatia Rusa ne ameninta ca daca noi alegem UE, intr-un fel sau altul, usa ruseasca se va inchide, ori va fi inlocuita cu una mai mica. Aceste amenintari ale Rusiei, ii face pe comunisti si alte partide pro-rusesti, sa renunte la vectorul european de dezvoltare a tarii.

Stimati politicieni, doar dumneavoastra cunoasteti ce reprezinta usa ruseasca, doar am trait sub un acoperis cu rusii cam de la 1812 incoace, cu mici intreruperi.Oare nu-i cazul acum ca sa va uniti cu totii eforturile pentru o cauza nobila, pentru interesul national al tarii? Acum cind avem posibilitatea sa intram pe o noua usa, ce duce spre o noua lume, o lume mai buna, de ce va mai bateti sa o deschideti pe cea veche?

Iata ca in Ucraina, guvernarea a mers impotriva vointei poporului, a anulat semnarea Acordului de Asociere cu UE si suntem cu totii martori la proteste de amploare in toata Ucraina. Oamenii au iesit si continua sa iasa in strada in tara vecina, pentru ca cineva incearca sa le fure viitorul european pentru care pledeaza. Eu cred ca pina la urma, poporul ucrainean o sa invinga, pentru ca Uniunea Europeana a declarat de nenumarate ori ca usa este mereu deschisa pentru ei.

voroninAzi in cadrul unei conferinte de presa, domnul Vladimir Voronin a anuntat ca si PCRM la noi o sa continuie protestele de amploare incepute simbata, pe 23 noiembrie. Doar ca la noi spre deosebire de tara vecina, acestea vor fi impotriva vectorului european.

Si asta cind azi se implinesc 10 ani de la esuarea asa-numitului „plan Kozak”. Cind acum 10 ani, totul parea decis, iar Republica Moldova urma sa fie federalizata, Presedintele tarii de atunci, Vladimir Voronin, a refuzat semnarea memorandumului. Acesta a declarat ca refuzul sau a venit, deoarece planul nu a fost coordonat cu structurile europene. Iata ce declara in noiembrie 2003, liderul PCRM:

Recent, noi am declarat fara echivoc despre vectorul european de dezvoltare a tarii si despre integrarea noastra in Europa. Si ajungem sa solutionăm aceasta problema la spatele Europei si OSCE. Ar fi absolut de neinteles pentru structurile europene

Si ma intreb acum, cind a fost Voronin sincer, atunci sau acum? Cum sa declari o data ca vectorul european este singurul vector de dezvoltare a tarii noastre, apoi sa iti schimbi totalmente pozitia… Iar aici revin la citatul de la care am inceput. Cred ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova, in frunte cu Vladimir Voronin, se uita prea mult la usa inchisa si nu o mai vad pe cea deschisa de Uniunea Europeana.

Vladimir Voronin 2003:

Vladimir Voronin 2013:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole