Cifrele nu mint: După o vară de proteste, PAS, PPDA și PDM au ajuns egali în sondaje!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
sondaj de opinie, pas, psrm, ppda, pdm, plahotniuc, nastase, maia sandu, dodon

La mai puțin de jumate de an înainte de alegerile parlamentre a apărut un nou sondaj politic efectuat pe un eșantion de peste o mie de persoane de sexe și vârste diferite, din localități care acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova. Cifrele le vedeți mai sus, iar în cotinuare vom încerca să tragem niște concluzii din ele.

1. Partidul Socialiștilor, partid de stânga cu o imagine pro-rusă / anti-europeană, rămâne lider în sondaj. În opiniea mea acest lucru se datorează a doi factori: Factorul intern – în mare parte Președintele statului Igor Dodon rămâne unicul lider politic de la Chișinău conexat direct cu președintele rus Vladmir Putin, și factorul extern – restul partidelor pro-ruse au o activitate politică mult mai pasivă decât PSRM. Totodată să nu uităm de Ion Ceban, care a fost foarte vizibil în mass media în primăvară la alegerile din Capitală.

2. Lupta cea mare se dă pe centru și pe dreaptă eșchierului politic, între partidele pro-UE și pro-Moldova. Aici avem două partide de opoziție PAS-DA, și partidul de la putere PDM. Cele trei partide se bucură de o încredere relativ egală din partea cetățenilor. Formațiunea condusă de Maia Sandu are 12%, partidul condus de Plahotniuc – 11% și partidul lui Năstase – 10%. Asta demonstrează că protestele frecvente din această vară au avut un impact minim asupra opiniei publice, sau demonstrează că proiectele implementate de Guvernul Filip au avut priză la oameni – mă refer în principal la programul Prima Casă, proiectul Arena Națională sau cele 1200 de km drum construite în acest an în satele Moldovei.

3. Cifra cetățenilor indeciși e foarte mare. După cum vedem sunt aproximativ 30% din intervievați care nu s-au decis pe cine să voteze, cel mai probabil această categorie de cetățeni se va decide în ultima săptămână înainte de alegeri ce partid să susțină, sau poate chiar în ultima zi de campanie electorală. Practic marea bătălie între partide se va da pentru votul indecișilor! Opoziția îi va bombarda pe toate canalele cu mesaje negativiste în timp ce guvernarea va încerca să le demonstreze că lucrurile se shimbă în țară și se schimbă spre bine.

4. Marea problemă – formarea alianțelor postelectorale. Per ansambu socialiștii se țin bine, dar PSRM nu au capacitatea de a prelua de unii singuri guvernarea după alegerile parlamentare. PAS cu DA chiar dacă fac bloc comun, chiar dacă îi i-au și pe cei de la PLDM în căruță cu ei, tot nu vor reuși să acumuleze peste 50 la sută. Dacă le adunăm cifrele lor se primesc cam 22%. Deci atît partidul lui Dodon cât și partidele lui Năstase și Maia Sandu vor fi nevoite să facă alianță cu partidul lui Plahotniuc, partid de centru, care recent  s-a repoziționat PRO Moldova. Aici este punctul cel mai sensibil după fiecare scrutin parlamentar.

5. Să nu uităm că acest sondaj este valabil doar pentru 50% din locurile în viitorul Parlament, dat fiind că restul 50% din deputați vor fi aleși prin vot uninominal. Aici deja culoarea partidului va trece pe locul doi și va conta mai mult personalitatea care candidează pe circumscripție. Iar un candidat slab susținut de un partid puternic poate să piardă, și un candidat puternic poate să cîștige cele mai multe voturi chiar și fără susținerea unui partid. Alegerile pentru funcția de primari ne-au demonstrat acest lucru de nenumărate ori, de asta și unele partide se tem de votul mixt ca Dracu’ de tămâie.

PS. După cum a scris în prima propoziție, mai sunt cîteva luni până la alegeri, iar până atunci vom vedea încă zeci de sondaje cu cifre foarte diferite… așa că va fi vesel.

partide moldova, parlament chisinau, alegeri 2019

Comentarii