CIFRELE NU MINT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un economist care se respectă va folosi mereu argumente economice atunci când va trebui să aprecieze activitatea unui guvern. Nu va recurge la isterii, atacuri la persoană, populism ieftin şi frustrări electorale. Fostul administrator al Zonei Economice Libere din Bălţi, Marin Ciobanu, a criticat dur actuala guvernare la începutul anului trecut, fiind impulsionat și de anumite ambiții politice. Ciobanu a anunțat că se lansează în politică și a susținut protestele organizate de către Partidul „Demnitate și Adevăr” al mafioților Țopa.

Realizările Guvernului Filip nu doar au dat peste cap prognozele pesimiste ale părerologilor din opoziție dar au schimbat și retorica multor simpatizanți ai opoziției. Bine, liderii grupărilor care se opun guvernării au rămas la mesajele populiste și propaganda promovată în timpul campaniei electorale. După eșecul înregistrat la prezidențiale, liderul PAS, Maia Sandu, încearcă să-și mobilizeze cumva electoratul. Lipsa de inspirație sau sfatul prost al unui consilier au făcut-o să iasă la rampă din nou cu un mesaj infantil și fără niciun argument economic. Inițiativa președintelui Parlamentului, Adrian Candu, de a stimula angajatorii să ofere tichete de masa angajaților i s-a părut doamnei una umilitoare și care va stimula evaziunea fiscal. Am așteptat de la Maia Sandu o expertiză economică bazată pe cifre exacte, nu pe niște frustrări, mai ales că și-a trecut în CV experiența de la Banca Mondială, activitatea din Ministerul Economiei de la Chișinău și masterul de la Harvard.

Rezultatele pe care le-a înregistrat Guvernul Filip nu pot fi neglijate, iar statistica anului trecut nu poate fi schimbată. Executivul a reușit să deblocheze finanțări de aproximativ 500 de milioane de euro, bani contractați pentru 2016, și alte peste 350 de milioane de euro, pentru anii următori. Mai mult, specialiștii estimează o creștere economică de 3,5 la sută din PIB și asta în condițiile în care anul trecut era absurd să vorbești despre un avans economic. Semnarea acordului cu FMI și schimbarea ratingului de țară de către Moody’s sunt alte argumente pentru a dezarma orice opozant.

Retorica a schimbat-o și Marin Ciobanu care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu poate nega “faptul că evoluțiile pozitive care au avut loc în acest an sunt o consecință directă a eforturilor pe care le-a întreprins actualul Guvern pentru stabilizarea țării. Au fost făcuți paşi importanţi pentru reducerea numărului instituţiilor de control şi de reducere a birocraţiei, iar acest lucru a însemnat un mediu de afaceri mai atractiv”. Fostul adminisrtrator al ZEL Bălți a menționat și faptul că marii investitori Draxelmaier, Sumitomo, Gebauer și Coroplast urmează să mai creeze opt mii de locuri de muncă.

Evident că aceste realizări sunt puține și lumea încă  este dezamăgită de maniera în care a fost guvernată Republica Moldova. Evident este faptul că actuala guvernare trebuie să muncească mult mai mult pentru a-și spăla imaginea și pentru a crește calitatea vieții în Republica Moldova. Evident este și faptul că puținii populiști care au mai rămas în rândurile opoziției de corturi vor continua să manipuleze, dar fără a avea vreun argument economic.

Comentarii