Chirtoarcă a cerut lui Klaus Johannis Unirea celor două state româneşti.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În faţa primului ministru al României, Dacian Cioloş, şi a preşedintelui ales, Klaus Johannis, primarul oraşului Chişinău a cerut Unirea celor două state româneşti ca şi soluţie a crizei sistemice în care se află Republica Moldova.

El a vorbit despre nemulţumirea normală şi motivată a cetăţenilor Republicii Moldova împotriva celor care au mimat integrarea europeană şi au asociat corupţia cu Democraţia, Libertatea şi bunăstarea oferită de Uniunea Europeană.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia sărbătoririi Zilei Micii Uniri.

În acelaşi context, tot despre unire a vorbit şi preşedintele României:

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici la Iași, astăzi, în zi de sărbătoare, când se împlinesc 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. 24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră, din ceea ce suntem și am devenit în ultimul veac și jumătate… Dorința românilor, de o parte şi de alta a Milcovului, de a fi împreună, a fost înțeleasă de elitele vremii, care au reușit să transpună această nevoie a locuitorilor din două state într-un act de înaltă abilitate politică şi solidaritate. Și atunci politica era plină de scandaluri, de divergențe, de crize ascunse sau la vedere. Actul unirii a avut de înfruntat nu doar vechile boli ale politicii, ci și interesele din afara granițelor celor două state. Însă, cu maturitate și iscusință, elitele vremii au trecut peste toate aceste obstacole și au reușit. Unirea de la 1859 este legată de un eveniment și o alegere, în definitiv – Alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care două state au devenit unul singur. Acest moment a reprezentat începutul unei perioade de transformări şi reforme într-un context politic dificil, marcat de multiple crize interne și externe. În șapte ani de domnie, acest lider vizionar a transformat Principatele Unite, în pofida tuturor presiunilor, care nu au fost puține sau neînsemnate, și a demarat reforme profunde în numeroase domenii” a spus Klaus Iohannis.

Pe 24 ianuarie 1859, a avut loc la Bucureşti alegerea lui Cuza ca şi domnitor, asta după ce acest lucru fusese făcut pe 5 ianuarie la Iaşi. Dubla alegere a reprezentat pasul ce mai important şi care a dus la formarea statului român modern.

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole