Chirtoacă a fost mai eficient în turul II! (tabel, grafic)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dorin Chirtoacă a avut nevoie să recupereze o diferenţă de 5075 de voturi faţă de contracandidatul său, Igor Dodon, după rezultatele primului tur de scrutin, pentru a cîştiga alegerile.

În turul II, numărul de voturi suplimentare acumulate de Dorin Chirtoacă în oraşul Chişinău a fost cu 4951 mai multe decît cele obţinute în plus de Igor Dodon. Astfel, rezultatul mai bun în raza oraşului Chişinău nu i-ar fi asigurat victoria lui Dorin Chirtoacă, mai rămînînd 124 voturi de recuperat.

În suburbii, Dorin Chirtoacă a mai adăugat 4546 voturi în plus faţă de Igor Dodon, astfel că diferenţa generală de voturi între cei doi contracandidaţi a fost de 4422 voturi.

Chirtoacă a ieşit învingător în turul II pentru că a lucrat mai eficient. Doar cu excepţia orăşelului Cricova, în toate celelalte sectoare şi localităţi din mun. Chişinău, Chirtoacă şi-a îmbunătăţit scorul său, comparativ cu turul I, adunînd mai multe voturi suplimentare decît Igor Dodon. Chirtoacă a obţinut mai puţine voturi în sectoarele Botanica, Rîşcani şi Buiucani, orăşelul Vadul lui Vodă şi com. Vatra, învingînd în toate celelalte.

În total, în turul II, Chirtoacă a obţinut cu 25924 voturi mai mult faţă de primul tur, în timp ce Igor Dodon cu 16427 mai mult. Astfel, Chirtoacă a obţinut cu 4803 voturi mai mult în sectorul Botanica (Dodon cu 4497 mai mult), în Rîşcani – 4558(3755), la Ciocana – 3732(2200), în Centru – 3269(1950) şi la Buiucani – 3402(2411). În Băcioi, Dorin Chirtoacă de asemenea a reuşit să-şi îmbunătăţească semnificativ scorul, cîştigînd peste 1000 de voturi: el a obţinut cu 940 voturi mai mult faţă de primul tur, în timp ce Igor Dodon – cu 61 mai puţine.

Dacă cei mai mulţi alegători, Dorin Chirtoacă îi are în suburbiile capitalei (24% din voturi), atunci Igor Dodon se bazează într-o măsură chiar mai mare pe electoratul din sectorul Botanica, unde are 26% din votanţi. În acelaşi timp, Dodon îşi are doar 12% din simpatizanţi printre alegătorii din suburbii, în timp ce Chirtoacă are 17% din propriul electorat domiciliat la Botanica. Mai mulţi alegători ca la Botanica, Dorin Chirtoacă mai are doar la Rîşcani (18%).

În tabelul de mai sus, puteţi observa în ultimele 3 coloniţe: cu cîte voturi mai mult au acumulat Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon în turul II şi cîte voturi a recuperat/câştigat Dorin Chirtoacă, comparativ cu Igor Dodon, faţă de primul tur.

În ultimul grafic puteţi observa evoluţia numărului de voturi pe care Dorin Chirtoacă le-a acumulat la alegerile anticipate din iulie 2005, la cele repetate din decembrie 2005 (ambele invalidate datorită participării reduse), în cele două tururi din cadrul alegerilor din 2007 şi 2011. De fiecare dată, Dorin Chirtoacă a acumulat mai multe voturi. Acum, Dorin Chirtoacă este unica persoană în funcţie, ce a fost aleasă cu aşa un număr mare de voturi (186,9 mii). Doar Petru Lucinschi a fost ales în funcţia de preşedinte cu un număr mai mare de voturi (peste 900 mii).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii