Chinurile Referendumului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică seara, ministrul Bloguvernului Victor Chironda a participat la emisiunea Replica cu Mihaela Gherasim.

Invitaţi în platou au fost şefii celor trei fracţiuni din AIE, analiştii Corneliu Ciurea şi Dumitru Ciubaşenco.

Membrii AIE au un punct de vedere comun
Membrii AIE au un punct de vedere comun

Evident că s-a discutat despre propunerea apărută duminică dimineaţa de organizare a unui Referendum de modificare a Constituţiei.

De la invitaţi am reuşit să înţeleg următoarele:

1. Referendumul are drept scop elaborarea unui mecanism sigur de alegere a Preşedintelui. Se prevede un sistem de vot treptat. Dintîi 60+1. Dacă nu merge – încercăm 50+1. Dacă nici aşa nu merge, votăm cu simpla majoritate din deputaţii care participă la vot.

2. Deputaţii AIE au întors căruţa cu proţapul la 180°. În referendumul din 5 septembrie 2010 ei au vrut o republică semi-prezidenţială (poporul alege un Preşedinte cu atribuţii largi). Acum ei vor ca Moldova să fie un stat cu un sistem „parlamentar autentic”. Adică, un Preşedinte ales de Parlament şi cu atribuţii reduse.

3. Referendumul trebuie să aibă loc nu mai tîrziu de luna Aprilie. Acum e mijloc de Ianuarie. Ei au maximum 3 luni la dispoziţie pentru a elabora modificările, a organiza referendumul, a desfăşura campania de informare, a mobiliza membrii şi alegătorii…

Continuare pe BLOGUVERN

Comentarii