Chinurile facerii în AIE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moto: „Mare este secerişul, dar puţini sunt lucrătorii”
Matei, 9: 37-38

Mihai Ghimpu are dreptate. Nimic nou sub soare. Vlad Filat, în apelul său către societate, n-a descoperit America. A spus lucruri arhiştiute. Aproape axiomatice

Resetarea AIE?

Să le luăm pe rând.
– Are loc mafiotizarea sistemului politic prin oligarhizarea actului de guvernare. Cine spune că nu aşa stau lucrurile, să arunce cu pietre în mine.
– Se impune desfiinţarea grabnică a monopolurilor. Schemele frauduloase moştenite de la comunişti nu au fost suprimate, sistemul ticăloşit continuă să funcţioneze în interesul multora din noii guvernaţi.
– Guvernul se confruntă la ora actuală nu atât cu opoziţia comunistă, cât cu o opoziţie în AIE. Este proverbial cazul ministrului pedist Valeriu Lazăr care s-a opus vehement impunerii de impozite indirecte.
– Există o alianţă în Alianţă. Numai cel leneş n-a aflat încă de amiciţia lui Ghimpu şi Lupu împotriva lui Filat. Exemplu: deşi nu se opune lichidării judecătoriilor economice, PL practic s-a împăcat tacit cu poziţia PD care a boicotat constant acest deziderat.
– Justiţia şi instituţiile de forţă urmează a fi reformate şi ajustate la standardele europene. Ineficienţa acestora este strigătoare la cer, iar corupţia în ele întrece orice imaginaţie.
– E nevoie să fie lichidat de urgenţă aşa-zisul prezidiu al Guvernului. Această creatură de tip sovietic a fost reinventată pentru a lega premierul de mâini şi de picioare, devenind acum un balast extrem de nociv.
– Trebuie căutate abordări noi în depăşirea crizei constituţionale, pentru că dacă AIE se încrâncenează să-l promoveze la preşedinţie doar pe Lupu, alegerile anticipate devin inevitabile.
– Duşmanul AIE este chiar AIE care, prin neputinţa ei şi neonorarea angajamentelor luate, se autoflagelează şi se compromite în ochii electoratului.
– Alianţa trebuie resetată pentru a fi pusă, în sfârşit, în mişcare.

Sezonul coasei

Nimic nou, de bună seamă, nu ne-a dezvăluit Vlad Filat. Atâta doar că a spus lucrurilor pe nume şi a constatat că aşa nu se mai poate. Premierul a ridicat de abia coasa pe umăr, nu s-a apucat încă de cosit, ca să-l parafrazez iar pe Ghimpu. Lucrurile deocamdată stau pe loc. Roada putrezeşte pe lan. Şi acest fapt nu trebuie să ne mire. Protagonişti în AIE sunt racul, broasca şi o ştiucă.
Şi dacă-i aşa, de ce, naiba, discutăm valenţele literare şi originalitatea mesajului lansat de Filat? De ce nu ne suflecăm mânecile să explorăm America deja descoperită? Să rezolvăm problemele sensibilizate de prim-ministru şi trasate, vorba liderului PL, în programul AIE?

Ce aşteptăm? Mană cerească? Mură în gură?

Ce aşteaptă Lupu, de exemplu? Să-i aducă cineva pe tavă aurită alegerea în postul de şef al statului? Lâncezeala preşedintelui interimar întrece orice măsură. Nicio iniţiativă mai de Doamne ajută n-a lansat liderul PD de când s-a oploşit în fotoliul de şef al statului. Nu întreprinde nici el nimic şi nici altora nu le permite să caute soluţii. Satul arde, iar baba se piaptănă.

Stropiţi-i cu agheasmă!

Femeia nu naşte doar din vorbe, zice în stilul său alegoric Mihai Ghimpu. Şi din nou mă văd silit să-i dau dreptate. Chinurile facerii în AIE sunt mari. Ce şanse să mai aibă oare marea familie liberă a Alianţei, când „bărbaţii neamului” se dovedesc sau perverşi, sau impotenţi, sau indiferenţi? Când unul vine în patul conjugal cu sifilisul dobândit încă în aventurile sale anterioare? Când altul, în lipsă de soluţii şi imaginaţie, operează doar cu limba? Iar cel de-a treilea, dintr-un masochism greu de înţeles, urmăreşte pasiv ce fac primii doi.

Fostul premier Ion Sturza îi propune lui Vlad Plahotniuc, care a venit în politica autohtonă cu procedeele sale specifice din business, să facă doi paşi înapoi. Dar şi ceilalţi trei, Filat, Lupu şi Ghimpu, trebuie să se răcorească, să se lase stropiţi cu agheasmă şi să se pocăiască. Pentru că nimeni dintre ei nu este fără cusur. Să facă un pas înapoi, să pună punct şi s-o ia de la capăt.

Prim-ministrul să-şi asume lipsa de cooperare şi solidaritate din trecut, iar Lupu şi Ghimpu să iasă din pădure, să renunţe la lupta de partizani împotriva liderului PLDM şi să-i accepte tezele din iulie, la care ei afirmă că au subscris chiar în momentul formării AIE.
Nu mai e timp de pierdut. Sezonul secerişului politic pentru AIE expiră. Daţi odată cu coasa!

Comentarii

Petru Bogatu

Petru Bogatu

-Jurnalist, analist- Petru Bogatu (n. 12 iulie 1951) este un jurnalist şi analist politic din Republica Moldova, editorialist la ziarul Jurnal de Chişinău şi la postul de radio Vocea Basarabiei, profesor laUniversitatea de Stat din Moldova, Facult...

Ultimele articole