Chinurile facerii candidatului unic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maia Sandu și Andrei Năstase pierd clipe prețioase în bâlbâiala lor de desemnare a candidatului unic la prezidențiale. Deși încearcă să apară în public asemnea unor parteneri de încredere, în culise ceva nu se leagă. Există o lipsă vădită de comunicare, generate de frustrări proprii și nemulțumiri pe interiorul platformei DA și PAS. În cele ce urmează voi aduce și câteva argumente ce ar susține ideea că cei doi candidați nici pe departe nu sunt în cele mai bune relații. Pentru asta este sufficient să fac rezumatul ultimelor trei zile din acest Tom și Jery al politicii moldovenești.

Prima zi de travaliu

După chinurile facerii, marți a încept prima zi de travaliu. Năstase care a spus că e domn și poate să-și asume mandatul de președinte a început să comunice cu Maia în termeni ultimativi. Adresarea lui a părut, cel puțin, stranie. Cică dacă până joi, la ora 14, Maia nu este de accord cu ideea ca Năstase să fie președinte iar ea premier, atunci platform DA se va supăra și o va susține la alegerile din 30 octombrie. Un fel de mazohism politic, nu alta. Mesajul lui Năstase se pare că a luat-o prin surprindere pe Maia, care, i-a dat de înțeles că s-a înfierbântat.

cms-image-000002603

A doua zi de travaliu

ieri, în presă au apărut primele informații despe retragerea lui Năstase din cursă în favoarea lui Maia Sandu. Curios este faptul că informația nu a venit nici de la unul din cei doi politicieni vizați, ci de la liderul PLDM, Viorel Ciubotaru. Presa a încerct să verifice informația atât la platform DA, cât și la PAS, doar că liderii celor două partide au preferat să nu răspundă la telefoane. Cert este că apariția informației în presă despre candidatul unic nu i-a priit lui Năstase, care în loc să-i ceară explicații lui liderului PLDM de ce l-a lua gura pe dinainte, a acuzat presa de dezinformare.

A treia zi de travaliu

Astăzi a fost ziua în care expirat ultimatumul lui Năstase (joi, ora 14:00). Este ziua în care Maia ar fi trebuit să-i răspundă ceva lui Năstase. Doar că s-a făcut că plouă. Chiar dacă a avut o declrație de presă, aceasta nu a făcut decât să anunțe că anume ea este favoritul. Așa o prezintă și al doile asondaj așteptat de ea. Cică are șanse atât în primul tur, cât și în al doilea. Întrebată dacă totuși a fost desemnată candidatul comun al DA și PAS, a rugat reporterii să aibă răbadare. Maia nu este sigură deși dimineață a băut ceai cu Năstase. Știe că acesta oricând se poate răzgândi

Între timp, electoratul celor doi lideri politici au declanșat un adevărat război, cel puțin pe facebook. Simpatizanții DA încearcă o atacă pe Maia și îl încurajează e Năstase să candideze la prezidențiale. În caz cotrar, amenință cu boicotarea alegerilor. Astfel, două partide ce în mod normal trebuiau să consolideze două forte, nu au făcut să dezbine oamenii.

În schimb, democrații se văd campioni. PDM s-a grăbit să dea un comunicat de presă în care se spune că retragerea lui Andrei Năstase ‎este direct legată de evoluția pozitivă a candidatului Marian Lupu. Asta pentru că omul Țopilor a conștientizat că nu mai are șanse pentru a accede în turul doi.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole