CHICU ȘI FUNCȚIONAREA DEMOCRAȚIEI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Primele o sută de zile ale guvernării Chicu, etichetată de oficialii de la București că ar fi o guvernare socialistă, a fost caracterizată de o efervescență a fenomenului politic moldovenesc:  un grup format din șapte deputați ai Partidului Democrat din Moldova au părăsit fracțiunea și partidul; deputații din opoziția parlamentară, PAS/PPDA au depus mai multe moțiuni de cenzură la adresa unor miniștri; Consiliul Politic Național al PPDA l-a delegat pe liderul formațiunii, Andrei Năstase, să candideze la alegerile prezidențiale din toamnă ; președintele PAS, Maia Sandu, a cerut public, de mai multe ori, organizarea de alegeri anticipate și a anunțat că va face tot posibilul pentru a le declanșa; mai multe sute de persoane au participat duminică, 1 martie, la un protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și au cerut demisia Guvernului Chicu, a președintelui Igor Dodon și organizarea de alegeri parlamentare anticipate; vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, consideră că Blocul politic ACUM a încetat să mai existe.

Toată această mișcare zgomotoasă a fenomenului politic dintre Prut și Nistru este un indicator al faptului că în  Republica Moldova există democrație funcțională, cei care au gândit că la Chișinău ar putea apărea dictatura politică a unui singur partid s-au înșelat.

În același timp, misiunea Fondului Monetar Internațional, aflată în vizită la Chișinău, a ajuns la un acord cu Guvernul Chicu cu privire la politicile necesare pentru finalizarea actualului program, în luna martie a acestui an. După aprobarea raportului Republica Moldova ar primi un împrumut de aproximativ 20 de milioane de dolari.

În bugetul public moldovenesc ar exista 1200 milioane lei.Pe data de 2 martie, premierul Chicu anunța pe Facebook că veniturile la Bugetul Național al statului moldovean sunt în creștere și că se acumulează, din impozite și taxe, cu aproximativ 30 de milioane de lei mai mult față de anul trecut.

În o sută de zile guvernul a făcut mai puțină politică și mai multă economie. Ceea ce e bine.

În condițiile în care, prin cifre, Cabinetul de Miniștri este unul tehnocrat, care dă rezultate, declarația președintelui Dodon potrivit căreia și-ar dori ca Ion Chicu să rămână prim-ministru și după alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 poate fi înțeleasă.

Am afirmat că Partidul Socialiștilor își dorește securizarea Cabinetului Chicu și că acest lucru poate fi făcut prin acceptarea Partidului Democrat din Moldova la guvernare. Consider că negocierile pentru formarea acestei coaliții, pe care am numit-o social democrate, au loc. Probabil, Partidul Democrat, și-ar dori mai multe posturi guvernamentale, consider că socialiștii moldoveni ar putea să le acorde patru-cinci posturi de ministru iar pentru acest lucru ar trebui să aibă loc de-comasarea unor ministere. Comasarea care a avut loc pe motive de economie bugetară a creat haos în cadrul unor ministere iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Supoziția că Partidul Democrat din Moldova ar putea ocupa funcția de prim-ministru este falsă – după prezentarea raportului de o sută de zile de activitate, s-a observat în spațiul public că socialiștii moldoveni nu vor renunța la Ion Chicu în calitate de prim-ministru.

Remanierile anunțate de Igor Dodon au făcut parte din invitația ne-oficială adresată Partidului Democrat spre negocieri pentru asumarea guvernării. Partidul Democrat din Moldova ar putea obține ministerelor sănătății (decomasat de ministerul protecției sociale), ministerul educației (decomasat de cel al culturii), ministerul agriculturii și ministerul de externe. În cazul în care nu se va produce alianța vor fi schimbați maxim 1-2 miniștri.

Neparticiparea Partidului Demcorat din Moldova la formarea unei coaliții parlamentare cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar fi o eroare politică de proporții, ar însemna ratarea posibilității de europenizare a socialiștilor moldoveni.

În plină criză de schimbare a paradigmelor geopolitice internaționale, cu un nou val de emigranți care pune presiune pe Uniunea Europeană, Republica Moldova are nevoie de stabilitate internă și de o politică externă inteligentă, echilibrată și multi-vectorială. Guvernul moldovean are nevoie de o susținere parlamentară puternică iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul Partidului Democrat.

Evident, la rândul său, echipa de negociatori ai democraților moldoveni trebuie să dea dovadă de raționalitate.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole