Chiar și ONG-urile “casei” se “crucesc” de propaganda Jurnal TV

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nespus de mult bucură atunci când vezi că semnalele pe care le transmiți de mai multe luni, în sfîrșit sunt cofirmate de organizații care se pretind profesioniste în domeniu. Astfel, după mai multe semnale despre manipularea crasă a trustului Jurnal TV, am ajuns să citesc azi titlul – Raport CJI: Jurnal TV a exagerat și a manipulat în prezentarea protestului din 24 aprilie.

Nu voi veni cu aprecieri la prestația și “culoarea politică” a CIJ-ului. Rămîne pe obrazul lor.

Azi mediile au scris că postul de televiziune al oligarhului Victor Țopa, Jurnal TV, a exagerat și a manipulat opinia publică prin modul cum a prezentat protestul din 24 aprilie al Partidului Demnitate și Adevăr despre care se spune că ar fi finanțat tot de Țopa, potrivit raportului trimestrial „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 februarie 2016 – 30 aprilie 2016) prezentat joi de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Potrivit raportului, ediția de știri de la Jurnal TV, de la ora 19.00 din 24 aprilie a fost marcată de o tehnică de manipulare cu elemente de propagandă – exacerbarea faptelor. Aceasta presupune accentuarea nejustificată, intensificarea artificială a amplorii faptelor și exagerarea sentimentelor cu scopul de a promova anumite mesaje sau a discredita persoane sau grupuri. În cadrul acestui program, știrilor despre protestul desfășurat la Chișinău le-au fost alocate 45 de minute din totalitatea celor 49, cât a durat emisiunea. Astfel, vorbitorii de la tribună și simpatizații lor din mulțime au beneficiat de spațiu extins în Jurnal, chiar dacă mulți dintre ei au exprimat unele și aceleași idei.

De asemenea, în știrea de la Jurnal TV „Un nou protest de amploare în capitală”, unul dintre liderii Platformei DA l-a numit, de la tribună, pe președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, „cel mai corupt judecător din Republica Moldova”, fără ca celui vizat să-i fie cerută o reacție.

De asemenea, la Jurnal TV au fost identificate elemente de manipulare emoțională prin folosirea muzicii și versurilor. În ediția de știri de la ora 19.00 din 24 aprilie de la acest post a fost difuzat un fragment video care a avut rol de generic înainte și după blocul de știri despre protestele din duminica de 24 aprilie. Aici, pe fundalul imaginilor cu mulțimea adunată în Piața Marii Adunări Naționale, a răsunat „Cântecul zorilor” pe versurile lui Alexei Mateevici, piesă cu un pronunțat mesaj de chemare la revoltă. Muzica și versurile sunt recunoscute ca mijloace de generare a emoțiilor și de manipulare emoțională a publicului. Folosirea acestui procedeu este acceptată în cazul filmelor, al emisiunilor de divertisment, al documentarelor, însă nu în jurnalele de știri. În acest caz postul Jurnal TV s-a substituit organizatorilor protestelor și a devenit una dintre tribunele de la care oamenii au fost chemați la manifestație, se arată în raportul de monitorizare.

Se pare că celor de la CIJ le-a ajuns cuțitul la os. Ei au tăcut cât au tăcut. Chiar și când protestatarii restricționau și chiar loveau unii ziariști. Când nu le permiteau accesul la microfon altor vorbitori. Și multe, multe cazuri de reprimare a dreptului la exprimare. La fel și dioptria camerei de știri de la Jurnal TV, care are doar o singură viziune și un singur scop. Răsturnarea forțată a puterii în stat.

Demult trebuiau să dea ziariștii astfel de semnale și nu acum, cînd iesă la iveală, rind pe rind toate sculele criminalilor fugari Țopa. La fel cum azi presa a publicat dovezi incontestabile care demonstrează că Platforma DA se subordonează direct lui Victor și Viorel Țopa, cei care controlează și Jurnal TV și care fac și politica editorială de la acest post de televiziune care se declară independent. La fel și unii proruși și alți factori destabilizatori pentru Republica Moldova.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole