Cheile de la Templul Reunirii sunt la Vlad Plahotniuc?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent un politolog, zis și consultant politic, de la București a lansat un îndemn instituțiilor Statului Român  să nu mai irosească sume fabuloase de bani pentru un Ideal pe care nu sunt în stare să-l împlinească.

Din 1989 au fost atîția prooroci falși, ce s-au îmbogățit pe contul Reunirii, dar n-au mișcat lucrurile din loc nici cu o iotă.

Unii dintre ei erau plătiți și de București, și de Moscova, prin Tiraspol, ca să provoace spiritele unioniste spre a justifica existența Nistreniei ca stat aparte.

Scopul a fost dus la capăt cu brio, timp în care Nistrenia s-a fortificat militar, și nu numai, iar semiMoldova așa și nu s-a mai reunificat cu Patria-mamă.

Săptămîna trecută politologul Cosmin Gușă a spus clar la o emisiune televizată din România cu cine ar trebui să poarte negocieri Bucureștiul pentru a înfăptui o nouă Unire cu ce-a mai rămas viu din vechea Basarabie a anilor 1918-1944.

Numele omului care trebuie invitat la Guvernul și Parlamentul Român este Vlad Plahotniuc.

N-o spun eu, o spune Cosmin Gușă.

„Proiectul de unire a României cu Republica Moldova este mai aproape astăzi decît a fost imediat după 1990, iar acest lucru poate fi realizat, într-un mod cît se poate de pragmatic, printr-o negociere cu Vlad Plahotniuc, cel care a ajuns să dețină toată puterea la Chișinău”, a declarat el.

Tot Gușă continuă, pe același ton categoric:”Dacă se dorește unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc!

Ajunge atîta ipocrizie la această temă! Este momentul unei gîndiri pragmatice.

Traian Băsescu a fost președinte 10 ani, a folosit simbolul Moldovei în campania electorală, dar nu a făcut nici un lucru concret pentru Unirea României cu Moldova. Eu m-am exprimat foarte rar despre acest aspect, dar astăzi, în ciuda pesimiștilor, Unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reașezare a lumilor, această disoluție a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forțe emergente în zonă, de Unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor ’90, cînd se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în congresul SUA și nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova”, a declarat Gușă  în emisiunea „Jocuri de Putere”.

Dar iată ce spune mai departe politologul.

„Dacă tot a luat acest stat în brațe Plahotniuc și îl ține, înseamnă că, dacă se dorește Unirea României cu Republica Moldova, pe axa Moscova-Washington, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se dorește altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic.  Să ne aducem aminte că președintele Ion Iliescu l-a binecuvîntat la Cotroceni pe Vlad Plahotnic, la propunerea fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu, pentru a prelua toată rețeaua „Petrom” din Republica Moldova, o rețea care nu era deloc mică, ci extrem de profitabilă. Să nu ne prefacem că nu știm că asta s-a făcut cu acordul președintelui Iliescu și al serviciilor secrete. Fosta conducere a SRI știe, Victor Ponta a apărut în multe poze cu Plahotniuc și știe, Liviu Dragnea s-a dus de multe ori la Chișinău și știe cît poate Plahotniuc. Să nu ne prefacem că nu știm. Prezența lui Plahotniuc la Washington s-a făcut prin Mark Gitenstein, un om cu rădăcini și interese în Republica Moldova, despre care cred că instituțiile statului din România cunosc detalii. El i-a înlesnit vizita lui Plahotniuc în SUA.  I-a rezolvat foarte multe probleme de respectabilitate, iar dacă intrăm în zona de intelligence, prezența și întîlnirea cu Victoria Nuland, cu care nu s-au întîlnit prea mulți români, l-a plasat pe Plahotniuc într-o poziție de maximă autoritate și negociere în raport cu două servicii secrete: unul cu sediul la Moscova și unul la București. Cine i-a făcut acest favor a știut ce avantaje i-au adus din acel moment la Moscova și la București, pentru că suntem într-o lume a spionilor și a serviciilor secrete.

N-aș spune că situația Republicii Moldova este atît de sumbră. Da, e într-o stare de stat eșuat, dar dacă s-a identificat un om cu care se poate negocia un proiect de Uniune atunci este bine.  Dacă se dorește asta, eu cred că se dorește, important este să-l afirme și România, să nu se mai facă un joc individual, la nivel de șef de serviciu secret sau președinte. Asta se poate face dacă ne dorim un proiect geopolitic constructiv, care să schimbe axele în regiunea noastră. Altfel, sigur, noi îi iubim pe moldoveni, ei ne iubesc pe noi, dar lîncezim veșnic  într-o horă ciudată”, a concluzionat Cosmin Gușă.

Nu ne rămîne de adăugat decît un lucru.

Să fie auzit Cosmin Gușă, iar în locul declarațiilor populiste ale politicienilor de la București și Chișinău să fie invitat la negocieri Plahotniuc.

Să vedem dacă poate fi Vlad Cel Mare, Vlad Viteazu  sau urmaș de-al lui Cuza.

Sau de-al lui Antonescu.

Sau de-al lui Moș Ion Roată, cel puțin!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole