Cetățenii trebuie să voteze pentru persoane concrete şi nu pentru liste !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mulți dintre voi cunoașteți deja, că azi, comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova a avizat pozitiv un nou proiect de reformare a sistemului de alegere a deputaţilor, înregistrat de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PDM şi un grup de parlamentari democraţi. Noul proiect de lege are numărul de înregistrare 17/ 16.04.2013 şi este co-semnat de către alţi doi membri ai fracţiunii PDM, Andrian Candu şi Vasile Botnari.

În 2014 deci, avem șansa să alegem oameni concreți, din cei 101 de deputați, 50 urmînd să fie aleși în 50 circumscripţii uninominale, iar 51 pe listele de partid. O adevărată revoluție  pentru Republica Moldova ași spune eu! În sfîrșit cetățeanul Republicii Moldova, are șansa să-și aleagă omul său care să-l reprezinte în Parlament, care să-i apere interesele și de la care poate să ceară socoteală. În sfîrșit putem spune, că clasa politică va deveni mult mai responsabilă! Iar în cazul de față exemplul Germaniei,  cred că spune mai mult decît am putea noi vorbi despre acest sistem electoral, și efectele acestuia.

Sunt de acord aici cu Vlad Plahotniuc  care a declarat că: „Acesată soluţie prevede introducea votului uninominal pentru alegerea măcar  jumătate dintre deputaţii din viitorul Parlament şi ar fi un pas mare în direcţia responsabilizării clasei politice”.

Pentru că asta lipsește acum actualei clase politice, responsabilitatea ! Închipuițivă dacă erau toți, sau cel puțin jumătate din politicieni conștienți de ce au primit votul cetățenilor, atunci la sigur nu era denunțat Acordul AIE și țara nu era aruncată din nou în criză politcă. Dar și nu va mai exista veșnica întrebare a oamenilor: „de unde s-a mai luat și prostul ista în Parlament”. Pentru că asta e părerea oamenilor simpli despre mulți dintre actualii deputați, care nu se afirmă prin numărul proiectelor de legi pe care le propun, dar prin bătăi și scandaluri.

Noi tindem a fi un stat democratic. Dar acest lucru nu depinde doar de instituțiile prin care se realizează diviziunea muncii între executiv și legislativ, ci și de un număr de reguli formale și, deasemenea, de proceduri informale prin care actorii politici influențează funcționarea regimului. În acest context, schimbarea sistemul de vot este strîns legată de tema consolidării proceselor democratice.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole