Cetatenia romana, etniile si „Comunitatea Moldovenilor din Romania”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Identitatea romaneasca, statul national unitar si istoria milenara a poporului au fost preocupari dintre cele mai discutate, disputate, argumentate si propagate de catre istoriografia romaneasca in contexte sociale si politice diverse. Sub acest aspect, astazi, romanii inca sint „captivii” celor „2050 de ani de la formarea primului stat national unitar al geto-dacilor sub conducerea lui Burebista”, teza istorica intens mediatizata pe vremea lui Ceausescu. Ar mai fi, apoi, „secventa” Mihai Viteazul din anul 1601, anii 1859, 1918 si_ NATO-UE. Cam atit. Nimic spectaculos, ci doar patimi specifice oricarui popor mic, hazarduri ale istoriei, mimetism cultural-politic si ambitii. Multe ambitii!
In toata istoria sa contemporana, clasele politice romanesti au privilegiat doar propagandistii politici si pe cei politico-culturali, nu valorile spirituale autentice, care, doar ele, ar fi putut ridica prestigiul acestei tari, ar fi facut-o demna de respect in lume. Din cauza acestor politici propagandistice dezastruoase s-a ajuns, in zilele noastre, ca Romania sa fie Tigania Europei. Astfel, pe rind sau aproape simultan, Romania i-a alungat pe Brincusi, Enescu, George Emil Palade (laureat Nobel) Coanda, Eliade, Ionesco, Cioran, Herta Muller (laureata Nobel) si multi altii. Pe altii i-a transformat in aditionale, in anexe cultural-stiintifice pe care, mult prea tirziu, mai incearca sa-i impuna, fara sanse de izbinda, atentiei internationale. S-a ajuns pina acolo incit nu mai e mult pina cind faima internationala a folclorului national va fi reprezentata exclusiv de manele, iar asta in tara lui Enescu, Ciprian Porumbescu sau Sergiu Celibidachi! Toate acestea se intimpla din cauza balcanismului slugarnic care a caracterizat politica romaneasca, indiferent ca a fost sau este vorba de turci, austro-ungari, rusi, nemti sau americani.

Nationalismul romanesc si obsesiile identitare

Nationalismul romanesc s-a manifestat cel mai pregnant in doua momente istorice – in perioada interbelica, prin legionari, prin glasul rasunator al unor mari spirite ca Nicolae Iorga sau Nae Ionescu, si in perioada lui Nicolae Ceausescu. Nationalismul nostru romanesc (eu locuiesc in Nordul Transilvaniei!) este diferit si in functie de regiunile populate cu romani. Astfel, in Transilvania, nationalismul romanilor de aici e mai legitim motivat, e mai natural, iar asta spre deosebire de cel al ragatenilor din Muntenia. Supusenia noastra milenara fata de unguri si austrieci nu ne-a lipsit de demnitate, noi n-am pactizat cu ocupantul si nu i-am luat acestuia deprinderile nefaste, asa cum s-a intimplat in Muntenia turcita. Avem alte rigori comportamentale! Politicienii bucuresteni, spre exemplu, au preluat un folclor nationalist transilvanean pe care si l-au ajustat discursurilor lor politice, discursuri care sint de-a dreptul penibile atunci cind le auzim rostite de catre lachei ceausisti ca Adrian Paunescu sau Corneliu Vadim Tudor. In Moldova din Romania situatia e cu mult mai delicata, pentru ca aceasta provincie a fost intotdeauna „ruda saraca” a Romaniei.
In vremea cind Ceausescu investea masiv in Oltenia lui, cind si-a transformat in oras pina si satul sau, provincia Moldovei era lasata de caruta la acest capitol. A fost o perioada in care moldovenii de pe la sate au migrat in toate celelalte regiuni ale Romaniei in cautarea unui loc de munca la oras. Datorita numarului mare de moldoveni care impinzisera orasul, la un moment dat, in folclor, Brasovul (fost si orasul Stalin) era supranumit Iasov. Dincolo de pretextele unei industrializari fortate si necesitatea de mina de lucru, moldovenii migrau din cauza saraciei, pentru ca, odata ajunsi in marile orase din Muntenia sau Transilvania, acestia erau cazati prin camine insalubre de nefamilisti si nu li se eliberau buletine de identitate cu domiciliul permanent in aceste orase.
Moldova, in acea vreme, cind se investea atit de anemic in dezvoltarea ei economica, era, nemarturisit, oarecum pizmuita pentru istoria sa, pentru nemuritorul centru cultural-stiintific cu capitala la Iasi, manastirile ei si pentru tot ce a dat culturii si stiintei romanesti. E de-a dreptul penibila acapararea figurii lui Stefan cel Mare ca fiind cel mai mare roman al tuturor timpurilor, de parca ar putea fi stabilit asa ceva! Stefan cel Mare nu avea cum sa fie cel mai mare roman din simplul motiv ca nu a apucat sa fie vreodata roman, ci moldovean, iar razboaiele sale de pedepsire a domnitorilor munteni care l-au tradat in favoarea turcilor sint bine cunoscute. Mari romani pot fi Carol I, Nicolae Iorga, Nae Ionescu, Octavian Goga, Petru Maior, Samuil Micu Klein, actorul Constantin Tanase, Iuliu Maniu si multi altii, numai nu Stefan cel Mare, care numai roman nu a fost!
Obsesiile noastre identitare ne pun in cele mai jenante posturi. Un paradox romanesc: in nationalismul romanesc destul de trimbitat reflexiv si astazi, in timp ce noi nu am reusit sa-i invatam pe toti maghiarii limba romana, toti romanii au preluat cuvinte, expresii si obiceiuri ale etniei tiganilor din Romania. Nu afirmam ca ar fi ceva neaparat rau, dar e vorba de limbajul argotic, pe cind noi, in Transilvania, ne pastram nealterata limba romana.
Daca noi, ca cetateni ai Romaniei, in virtutea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, care putem fi o majoritate relativa a locuitorilor din Cimpeni, judetul Alba, de exemplu, ne constituim intr-o asociatie admisibila de catre legislatia internationala cu privire la drepturile invocate mai sus, dar care nu incalca nici prevederile constitutionale romanesti, declarind ca sintem Comunitatea Motilor din Romania, de ce sa nu fim recunoscuti si inregistrati legal la Judecatorie? Putem, la nevoie, chiar sa ne revendicam dreptul de a ni se recunoaste si statutul de etnie pentru ca „ne lauzim pe motaste”, adica putem demonstra ca vorbim intre noi fara sa ne inteleaga nimeni din nici o alta regiune a tarii. In ziua de astazi, totul e la dispozitia arbitrajului, astfel incit, se stie, cetatenia, apartenenta la o natiune e un act constient, deliberat, asa cum pot fi si actiunile voluntare asociative la o etnie sau alta, iar asta in contextul in care poti proba un cumul de traditi specifice, singulare. Ce instanta judiciara imi poate demonstra ca nu am dreptul sa ma constitui in comunitate etnica traca, geta, dacica, cumana, scita daca pe aceste paminturi au trecut si au salasluit toate acestea? Asa s-a intimplat si cu „Comunitatea Moldovenilor din Romania”.

„Comunitatea Moldovenilor din Romania” si moartea misterioasa a liderului acesteia, Claudiu Alexa

La moldoveni, in virtutea unui trecut recent care i-a defavorizat, a inceput, dupa 1990, sa se manifeste un nationalism local oarecum firesc daca il privim dintr-o anumita perspectiva istorica. Legitimitatea acestui nationalism local, cu tendinte de regionalizare chiar si sub aspect etnic, poate fi discutat si analizat sub toate aspectele, nicidecum reprimat prin interventia abuziva a institutiilor de forta sau a justitiei. Trebuie sa se tina seama si de efectele globalizarii la nivel european, de disparitia efectiva a granitelor, de instinctele colective ale unor comunitati de a se regrupa organizatoric obstesc in regiuni. Chiar daca vorbesc aceeasi limba, niciodata modul de viata al moldoveanului nu va putea fi asumat de catre oltean si viceversa.
Prima tentativa a moldovenilor din Romania de a se organiza, legitima politico-juridic ca o regiune istorica distincta a fost materializata prin infiintarea Partidului Moldovenilor de catre Constantin Simirad, fostul primar al Iasiuliui. Proiectul a fost „esuat”, iar liderul acestei formatiuni a fost „cumparat” cu un post de ambasador. Avem motive suficiente sa credem ca acest esec a fost opera serviciilor secrete romanesti.
Autoritatile romanesti nu realizeaza ca nu moldovenii, oltenii, transilvanenii sau aromanii sint cei care pericliteaza integritatea teritoriala a Romaniei, ci acele doua bizare formatiuni maghiare, care actioneaza si vorbesc deschis despre o autonomie pe criterii etnice in vederea alipirii unei mari parti a teritoriului transilvan la Ungaria. La ce alte state vecine isi pot imagina autoritatile romanesti ca ar dori sa se alipeasca comunitatile regionale populate de catre olteni, dobrogeni sau moldoveni? Nu vedeti ca e o aberatie?
La sfirsitul anului 2006, Marian Russo a depus actele necesare infiintarii Comunitatii Moldovenilor din Romania. „Prin cererea inregistrata sub numarul 299/PJ/2006, Asociatia Comunitatea Moldovenilor din Romania, prin imputernicit Russo Marian, a cerut inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, in vederea dobindirii personalitatii juridice. Cererea a fost taxata legal, iar alaturat cererii au fost depuse: toate actele necesare, pe baza carora s-a axat decizia de instanta. „Se retine ca asociatia are ca scop apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au origine etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central, activul patrimonial al asociatiei fiind de 780 RON, asociatia fiind constituita pe perioada nedeterminata”, precizeaza judecatorul in sentinta data. In luna ianuarie 2007, s-a constituit „Comunitatea Moldovenilor din Romania” prin Incheierea Judecatoriei Iati din dosarul 299/PJ/2006, investita cu titlu definitiv si irevocabil. Presedinte al asociatiei a fost ales Claudiu Alexa, consilier local al municipiului Husi si vicepresedinte al organizatiei judetene a PNL. Ziaristul Lucian Timofticiuc a devenit purtatorul de cuvint al asociatiei.
Asa cum era si firesc, aceasta asociatie era preocupata si de stringerea legaturilor de colaborare cu etnicii moldoveni din Republica Moldova. O delegatie a Comunitatii Moldovenilor din Romania a vizitat Chisinaul. Aceasta a fost primita, in 22 februarie, de catre presedintele de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin. A fost invitata si in Parlamentul acestei tari, iar prezenta acesteia a fost salutata de catre fostul presedinte al Legislativului, Marian Lupu, politician care la ora actuala se afla la guvernare.
Aceasta vizita a reprezentat actul de deces al Comunitatii Moldovenilor din Romania. Obsesia politicienilor dimboviteni de a anexa la Romania Moldova de peste Prut, asta pe fondul riscului ca noi, transilvanenii, sa ne trezim anexati la Ungaria prin actiunile separatiste ale gruparilor maghiare, precum si teama ca aceasta Comunitate ar putea, in imaginatia lor, sa fie o piedica in calea acestor intentii, toate luate la un loc, au pus in miscare un mecanism absolut diabolic de sugrumare, de desfiintare a Comunitatii Moldovenilor din Romania. Potrivit surselor, in aceasta actiune s-a implicat masiv Serviciul Roman de Informatii, dar la suprafata, zice-se ca legal, s-a implicat Parchetul iesean, care a facut recurs la Incheierea Judecatoriei Iati din dosarul 299/PJ/2006, investita cu titlu definitiv si irevocabil.
Mai mult decit atit, pentru a se crea in societate impresia ca aceasta comunitate este respinsa si considerata antinationala si de catre societatea civila din Romania, Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina (organizatie unionista) a facut, si aceasta, un recurs la Procuratura Generala a Romaniei. S-a ajuns pina acolo incit deputatul Ion Stan a facut o interpelare parlamentara la adresa, atentie!, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Ministerelor de Externe, Justitie si de Interne, precum presedintilor Romaniei, Senatului, Camerei Deputatilor si primului ministru. Va dati seama la ce nivel s-a ajuns?
Hartuiti si amenintati din toate partile, exasperati de politizarea de-a dreptul bizara a acestui caz, conducerea Comunitatii Moldovenilor a decis sa se autodizolve. Ulterior, Magistratii Tribunalului Iasi au decis, dupa cum era si de asteptat, ca Asociatia „Comunitatea Moldovenilor din Romania” (CMR) nu poate exista.
Practic, viata initiatorilor infiintarii Comunitatii Moldovenilor le-a fost transformata intr-un iad, iar acest lucru mi l-a marturisit, cu mult inainte de moartea sa, chiar fostul presedinte Claudiu Alexa. Acesta mi-a spus despre numeroasele presiuni si amenintari la care era supus de catre serviciile secrete, despre faptul ca era acuzat ca face jocul serviciilor secrete rusesti, ca a fost deja cumparat de catre acestea si multe alte absurditati. Spun absurditati deoarece Claudiu Alexa, pe linga faptul ca era consilier local al municipiului Husi si vicepresedinte al organizatiei judetene a PNL, a fost si un om respectat in comunitate si un prosper om de afaceri, un om care, datorita acestor pozitii, nu putea fi cumparat de nimeni si cu nimic. Surse din anturajul sau spun ca avea o avere personala cifrata pe la 8 milioane de euro.
Claudiu Alexa a fost un idealist care a platit cu viata pentru aceasta temerara incercare a sa. Cind a facut o calatorie in Caraibe, si-a lasat masina parcata la aeroport spre o avea la indemina la intoarcere. Cind a revenit in tara – surpriza! Cei de la firma i-au inlocuit masina cu o alta mai „noua” pe care i-au adus-o la aeroport. Pe 30 decembrie 2009, Claudiu Alexa, a trecut la cele vesnice, fiind inmormintat in ziua de 3 ianuarie 2010. O moarte misterioasa pe care nimeni nu si-o poate explica. Cauza decesului a fost o maladie cancerigena care i s-a declansat cu incetinitorul dupa intoarcerea din Caraibe. Dupa deces, ca prin minune, a disparut si fara urme masina care i se pusese la dispozitie dupa venirea din Caraibe. Oamenii banuiesc ca a fost radiat, ca i s-a „plantat” un astfel de dispozitiv in noua masina. In Romania, tara europeana, inca mai e posibil sa fii ucis daca nu impartasesti tezele oficiale ale guvernantilor!

De ce se teme Romania de Asociatia Comunitatea Moldovenilor?

Desi Asociatia Comunitatea Moldovenilor era abia infiintata si nu apucase sa adere la ea decit o mina de oameni din Iasi, Vaslui si Bacau, pentru nimicirea ei definitiva s-au mobilizat toate serviciile secrete principale ale tarii, ministerele, cele doua Camere legislative si presedintele Romaniei. In fond, era vorba de citiva tineri absolut nevinovati si un lider liberal autentic si patriot, Claudiu Alexa. „Greseala” lor de neiertat a fost ca au avut naivitatea de a vizita Moldova de peste Prut, o calatorie fireasca si sincera de a crea punti culturale de legatura cu fratii lor moldoveni de dincolo.
Duritatea cu care s-a actionat impotriva acestei asociatii ascunde lucruri cu mult mai grave decit pot fi sesizate in aparenta. Politicienii de la Bucuresti sint obsedati, asa cum afirmam mai sus, de anexarea la Romania a Moldovei de peste Prut. Acesta este motivul real pentru care au fost concentrate atitea forte spre a se interzice recunoasterea etniei moldovenesti, desi, absolut legal, Judecatoria Iasi a recunoscut existenta reala a acestei etnii. Prin nerecunoasterea acestei etnii, politicienii nostri din Romania, oarecum indirect, dau de inteles explicit ca nu vor sa recunoasca nici identitatea etnica a moldovenilor din R. Moldova. De aici si discursurile lor prin care vorbesc despre romanii din Basarabia sau „doua state, un singur popor”. Este, in opinia mea, un precedent extrem de periculos pentru viitorul integritatii teritoriale a tarii noastre. Tocmai aceste mesaje cu tenta anexionista dau apa la moara maghiarilor din Transilvania. Mai nou, din interiorul acestor teze, tensiunile separatismului secuiesc vor creste in intensitate prin aceea ca se plaseaza in paralel cu separatismul transnistrean, stiut fiind faptul ca, daca Moldova va fi anexata, Transnistria nu va fi niciodata a Romaniei, pentru ca, pina la urma, ii va fi recunoscuta independenta.
Din amatorism politic, dintr-un cumul de instincte nationaliste cultivate de Nicolae Ceausescu si in care s-au dezvoltat toti politicienii de la Bucuresti aflati in posturi decizionale, toate aceste actiuni ilogice, irationale si greu aplicabile in contextul general european risca sa destabilizeze Romania iremediabil. Pericolul unor noi regionalizari pe criterii etnice nu se va opri aici, ci se va multiplica, fie si prin aparitia de noi comunitati etnice prin anexarea Moldovei la Romania. Intr-o astfel de ipoteza, va spori numarul comunitatilor de rusi, ucraineni, bulgari, carora li se vor adauga si gagauzii. Apartenenta tarii noastre la NATO si UE nu are menirea de a impiedica astfel de lucruri, mai ales ca UE chiar respecta cu sfintenie drepturile la autodeterminare ale minoritatilor etnice din orice tara membra.
Stelian OBRETIN

j

j


Comentarii

Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole