Cea mai ieftină modalitate de combatere a corupției

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Control si combaterea coruptiei releva slabiciunea institutionala si lipsa mecanismului eficient de responsabilizare. Atest  inactiunea clasei politice in stabilirea modelelor de comportament intelorabil fata de coruptie. Slabiciunea institutionala se datoreaza influentei politicului asupra CCCEC, lipsei unui organ credibil si puternic de monitorizare civila a CCCEC-ului, lipsei procedurilor si mecanismelor de responsabilizare institutionala prin divulgarea informatiei dezagregate, depersonalizate despre toate actiunile operative, de urmarire si rezultativitatea activitatii CCECE-ului.

Prevenirea coruptiei este cea mai eficienta si necostisitoare modalitate de combatere a coruptiei. Stabilirea principiilor de conflict de interes, formarea unui organ civil de verificare a conflictului de interes prin declaratiile publice ale vizatilor, implicarea societatii civile si a mass-mediei in divulgarea potentialelor conflicte de interes, preluarea cazurilor date de catre organele de anticoruptie depolitizate si autonome sunt citeva ingridiente cheie.

Solutia este depolitizarea CCCEC-ului prin responsabilizarea acestuia direct Parlamentului, de rind cu statutul de facto de procuratura anti-coruptie, aplicarea vie si consecventa a politicilor de conflict de interes si modelarea comportamentului etic si exemplar al clasei politice.

www.ostaf.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii