Ce se întâmplă când atacă DUŞMANUL extern? Rusia va salva actuala coaliţie de guvernare ?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldova este sub asediu. Rusia atacă viitorul nostru european ! Scenariul din 2006 se repetă din nou, de parcă este tras la indigo. Embargo faţă de vinurile şi divinurile moldoveneşti. Avertizări că vor interzice importul fructelor şi legumelor moldoveneşti. Aluzii că ne vor trimite acasă miile de moldoveni din Rusia. Şantaj că vom îngheţa la iarnă şi vom pierde „unele vagoane”. Strategii de la Moscova sunt lipsiţi de ingeniozitate şi chiar de gândire strategică. Ce efecte va produce noul atac rusesc asupra Moldovei ? Cu siguranţă, altele decât cele dorite de Moscova.

Despre modul în care funcţionează mecanismul în cazul „duşmanului extern” a scris, recent, Dorian Furtună pe vox.publika.md (http://vox.publika.md/politica/sua-si-politica-dusmanului-extern-505448.html). Comportamentul agresiv al Rusiei împinge Moldova mai rapid spre Uniunea Europeană, dar şi vine ca un colac de salvare pentru partidele aflate la guvernare. Mai mulţi analişti de la Moscova, dar şi deputatul filorus, Vadim Mişin (cel care insistă ca Moldova să fie mai aprope de Rusia, să aderăm la Uniunea Vamală şi să introducem rusa ca a doua limbă de stat) au ajuns la următoarea concluzie: Moscova acum ajută Uniunea Europeană să-şi apropie Moldova.

Orice atac din partea unui duşman extern uneşte societatea. De ce Rusia este privită acum drept „duşman extern”? Simplu. Deoarece loveşte economic şi politic în prosperitatea Moldovei şi a cetăţenilor moldoveni, în integritatea teritorială, dar şi în mândria moldovenilor care cred cu tărie că avem vinuri de calitate, fructe şi legume foarte gustoase. Este „duşman extern” deoarece ne împiedică să ne dezvoltăm o viaţă mai bună în Uniunea Europeană. Este „duşman extern” pentru că ne tratează ca pe nişte papuaşi, ameninţindu-ne chiar cu forţa armată (Rogozin s-a lăudat la Chişinău cu „spetele largi” şi armele moderne ale Rusiei). Şeful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko (despre care Ambasadorul Ucrainean în Moldova a spus că este un „instrument politic”) a demonstrat că embargoul impus Moldovei are un caracter politic, prin afirmaţia că vinurile şi divinurile din regiunea transnistreană au liber pe piaţa rusească. Mintea lui de sanitar şef, în ţara în care zilnic mor sute de oameni intoxicaţi cu votkă falsificată şi produse alimentare dubioase, nu a putut să gândaescă faptul că vinurile şi divinurile din Transnistria trec controlul în aceleaşi laboratoare din Moldova pe care el le-a criticat.

Am urmărit reacţiile moldovenilor, inclusiv a multor vorbitori de limbă rusă, la comportamentul Moscovei. Aceste reacţii sunt negative. Societatea moldovenească deja se coagulează datorită unor inşi gen Rogozin şi Onişcenko. Producătorii de vinuri şi crescătorii de legume şi fructe sunt supăraţi de notele critice date de Rusia producţiei lor. Se bucură de atacul Rusiei la adresa Moldovei doar comuniştii şi câţiva socialişti, care au o memorie foarte scurtă. Eu o să le împrospătez un pic memoria acestora. Cel mai dur război economic împotriva Moldovei a fost în  2006, iniţiat de Rusia împotriva guvernării comuniste de la Chişinău, pentru a-i sancţiona pentru integrarea europeană. Rusia a introdus atunci interdicţie la importurile produselor alcoolice, celor fitosanitare şi a cărnii. Până în 2006, fiecare a patra sticlă de vin vândută în Rusia era moldovenească. Acum doar 8 sticle din 100 sunt din Moldova. Pierderile în 2006 provocate de embargoul faţă de vinuri a fost de peste 300 de milioane de dolari (acum exportul total este de 60 de milioane, de cinci ori mai puţin decât pierderile suferite în perioada guvernării PCRM). Dacă mai plusăm pierderile provocate şi de interdicţia exporturilor, în 2006, a cărnii şi produselor fitosanitare, cifra este mult mai mare. De ce se bucură acum comuniştii de atacul Rusiei ?

Ca să înţelegem efectele ofensive ruseşti la adresa Moldovei trebuie să analizăm rezultatele atacului similar din 2006. Pentru aceasta voi apela la rezultatele Barometrului de Opinie Publică, realizat la comanda IPP. Să comparăm câteva cifre. În 2005, adică până la embargo, încrederea în PCRM era de 41 la sută (aprilie 2005). După atacul fără precedent al Rusiei, PCRM a urcat la capitolul încredere la 47,2 la sută (martie 2009). Cum s-a reflectat aceasta în intenţia de vot ? La alegerile parlamentare din 2005, PCRM a obţinut 56 de mandate, iar la alegerile parlamentare din 2009, comuniştii aveau deja 60 de mandate (spasibo i slava Rossii!!!). Deci, intenţia de a pedepsi guvernarea a avut efect contrariu, le-au majorat capitalul politic. Rusia a dorit în 2006, la fel ca şi acum, să deturneze vectorul european. Ce s-a întâmplat în 2006 ? Potrivit rezultatelor BOP, dacă în decembrie 2005 pentru aderarea la UE ar fi votat 64 % din populaţia ţării, după agresiunea rusească din 2006, numărul celor care doresc aderarea Moldovei la UE a crescut la 76,2% (noiembrie 2007). Înţelegeţi de ce fostul comunist Vadim Mişin spune acum că Rusia împinge Moldova în UE ?

Revenind la scenariul de atac al Rusiei asupra Moldovei o să mai amintesc elementele prezente în 2006, ca să înţelegem ce ne mai aşteaptă. După interzicerea vinurilor şi divinurilor noastre va urma (deja au dat de înţeles) interzicerea producţiei agricole. Următoarea etapă va fi expulzarea a câteva mii de moldoveni, care lucrează „la negru” în Rusia pentru a crea „nemulţumiri în Republica Moldova”. Apropo, potrivit unor surse guvernamentale, în ultimele luni au fost înregistrate în Moldova câteva zeci de ONG-uri, care au drept scop „promovarea apropierii de Rusia”, ONG-uri care primesc finanţări grase din partea Moscovei şi care deja lucrează activ pe întreg teritoriul ţării (fac sondaje, lansează zvonuri, organizează mese rotunde, fac conferinţe de presă la care prezintă diferite studii etc. etc. ). Vor încerca să ne şantajeze şi cu ţeava de gaz, dar fără rezultat. Ucraina ne poate împrumuta gaz pentru întreaga perioadă de iarnă din rezervele sale. Rusia nu va putea stopa livrările de gaze spre Europa, pentru că pierde inclusiv financiar. Deci, la iarnă nu vom îngheţa. Biserica deja am văzut cum se implică, prin vizita Patriarhului. Mai sunt şi instrumentele propagandistice (canalele TV din Rusia, retransmise pe teritoriul Moldovei). Însă acestea vor începe să funcţioneze împotriva guvernării de la Chişinău şi în favoarea comuniştilor şi a noului „lider de stânga”, un oarecare Tuleanţev, mai aproape de alegerile parlamentare. Însă autorităţile sunt obligate să ia măsuri pentru a securiza spaţiul informaţional de atacurile din partea duşmanului extern. Pentru aceasta, Comisia Electorală Centrală şi CCA pot elabora reglementări speciale prin care să interzică dufuzarea pe teritoriul Moldovei a buletinelor de ştiri din Rusia, ţară care atacă Moldova (orice atac trebuie combătut şi în acest caz ai motiv serios să interzici aceste acţiuni propagandistice, pentru că pune în pericol securitatea statului).

     Concluzia finală este următoarea: 1. Rusia ne ajută să accelerăm integrarea europeană şi să ne modernizăm industria vinicolă; 2. Rusia ajută ca indecişii (care sunt într-un număr foarte mare) să migreze rapid spre partidele aflate la guvernare „victime ale duşmanului extern”.

Deoarece în Rusia sunt foarte mulţi oameni care judecă raţional şi apreciază calitatea produselor moldoveneşti şi pentru că producătorii noştri au nevoie de sprijin, publika.md a lansat campania SUSŢINE MOLDOVA ! Detalii pe http://www.publika.md/sustinemoldova

 

Comentarii