Ce să facă PLDM?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aș vrea să încep acest articol cu transmiterea de sincere condoleanțe rudelor celor care au murit și celor răniți în incendiul din clubul de noapte din București. De asemenea aș vrea să transmit condoleanțe rudelor pasagerilor avionului rusesc care a căzut în Egipt.

Pre scriptum. Din start spun că nu sînt un fan al PLDM și nici nu susțin această formațiune, din articolele mele se poate vedea de cîte ori am criticat pe ei și acțiunile lor, aș putea spune că sînt dușman cu ei, dar uneori oponentul politic poate s-ți dea un sfat mai bun decît un fariseu.

Republica Moldova ca stat a intrat în ultima fază de acaparare totală de către un orligarhat economic și mafiotic, care culmea a venit la putere tot pe fonul nemulțumirilor din rîndul populației de situația din țară.

În condițiile actuale situația are foarte puține șanse de a se rezolva de la sine fără mari pierderi de natură politică și economică. Clasa politică care încă menține puterea schimbă accentele acum spre o stabilitate politică care i-ar asigura pentru încă o perioadă nedeterminată posesia mecanismelor puterii de stat. O putere de stat care a fost înțeleasă de exponenții puterii actuale doar ca o sursă de îmbogățire personală și menținere în pozițiile – cheie a oamenilor loiali.

Regulile de joc sunt dure într-o astfel de combinație politică, și ceea ce spuneam demult că se va întîmpla a început să se întîmple, din cei doi oligarhi mari trebuia să se aleagă unul care îl va înfrînge pe celălalt și toate pozițiile acestuia vor trece în mîna învingătorului. Este o evoluție și o situație parcă normală și naturală dacă facem abstracție și dăm la o parte miile de ani de evoluție a societății și trecere de la instincte animale la norme sociale și mai ales la norme ce țin de conducerea unui stat care se vrea a fi de drept.

În condițiile ecuației politice de astăzi o componentă foarte importantă și de influență precum era Vlad Filat a fost redusă la tăcere și chiar băgat de-a bine in sperieți. Etapa care urmează acum este nimicirea politică a PLDM-ului de către celălalt Vlad care a rămas cu absoluta putere și fără concurenți naturali în fauna politică moldovenească. Cum se spune Сбылась мечта идиота.

Urmează de fapt o speriere a membrilor PLDM care au rămas fără un șef autoritar care doar prin simpla autoritate a sa și numeroasele legături care le avea putea ține în funcțiune o întreagă mașinărie de partid. Greșeala cea mare a lui Filat era că nu a lăsat în urma sa oameni care să-l poată înlocui în caz de ceva, ba mai mult chiar acesta se temea de oricine care se ridica cel puțin aproape de autoritatea lui văzînd în asta o amenințare personală. De aceea în jurul lui au ajuns doar oameni slabi din punct de vedere al pregătirii de luptă și oameni care pot fi foarte ușor speriați și trași după alte interese decît cele de partid. Au rămas Streleț și Pistrimciuc, oameni cu o foarte slabă pregătire și care în mod sigur vor fi trași de păpușar sau izolați politic de acesta.

În ultimul timp PLDM-ul a primit lovitură după lovitură fără să dea înapoi cu ceva, poate și din cauza că Filat nu și-a ales oameni puternici în jur dar poate și din faptul că Plahotniuc anume punea mai mare accent pe oamenii din jur și acționa mai discret cumpărînd oamenii cheie din partide și făcînd partide de buzunar gen PDM și PL, ar putea fi multe și mii de motive de ce s-a întîmplat așa.

PLDM-ul deja este umilit și speriat ca nefiid chemat la negocierile noii aliante

http://www.publika.md/prima-runda-de-negocieri-pentru-formarea-noului-guvern-fara-pldm-declaratiile-liderilor-ppem-pd-si-pl_2436971.html

Cred că mai important este acum să se decidă; ce facem mai departe? În ce parte va merge PLDM-ul? Cum să gestioneze această criză?

PLDM-ului i s-a întins o cursă, în care acesta a căzut foarte bine, exact conform scenariului. Ceea ce va urma este scoaterea cu mare fast din partid a diferitor membrii care stau deja de-a gata și așteaptă semnalul din partea păpușarului. Au și primit deja banii și promisiunile de putere așa că nu au nici o frică. Ies din partid membrii simpli, unii primari poate și vre-o unul sau 2 din deputați. Toate aceste ieșiri sunt regizate de aceeași echipă și comandate din același loc de care a amintit Filat în ultimul său discurs de la tribuna parlamentului, ele sînt menite să sperie pe cei rămași în partid ca aceștia să accepte orice alianță sub egida PDM-ului și sub regulile lui. Sursele media de sub păpușar vor da vizibilitate maximă ieșirilor din partid și le vor înflora cît de bine pot, drept motive se vor spune ceva gen ilegalitățile și mafia din partid, autoritatea șefului, legăturile cu platforma DA (de parcă clovnii ăștia care ies din PLDM nu știau de toate astea)

Ce poate face PLDM?

1 Varianta pregătită de păpușar. Vor speria PLDM-ul sau ceea ce va rămîne din ei după ce mai scoate pe unu 2 ca aceea să accepte condițiile puse de PDM și cățeii lor PL ca să facă o alianță nouă. În acest sens deja se fac diferite emisiuni cu analiștii politici (de buzunar ai marelui oligarh) invitați pe post de experți care vor recomanda insistent PLDM-ului să bage coada între vine și să accepte toate condițiile impuse, înfîgerea și de facto dispariția lor lentă dar sigură de pe piața politică.

http://www.publika.md/cei-din-pldm-trebuie-sa-dea-dovada-de-maturitate-politica-cine-a-facut-aceasta-recomandare_2437451.html

În aceste condiții grupul lui Leancă va prelua practic de-a întregul partidul lui Filat. Este varianta cea mai convenabilă de evoluție pa care a pregătit-o păpușarul, este și cea mai ieftină pentru el. Iar argumentele cu care se va veni pentru public vor fi de genul păstrării vectorului european și păstrării stabilității politice și alte prostii de acest gen.

Ceea ce ar trebui să citim printre rînduri cînd ne vorbesc de stabilitate și dezvoltare europeană politicieni arhi – compromiși gen Lupu, Candu sau Ghimpu este că: Oameni buni noi dorim păstrarea aceluiași sistem de stat corupt și oligarhic în care aveam șansele să furăm și vom fura și mai departe spunînd aceleași povești. Deci orice vorbă despre stabilitate politică și continuare de reforme în accepțiunea lor ar fi doar cu ei la putere și doar cu păstrarea mecanismelor de furt în masă.

2 Varianta care ar pune în șah sistemul lui Vlad. PLDM-ul ar trebui să fie acea forță care să declanșeze începutul sfîrșitului acestui sistem, ar putea și cred că ar fi și unica șansă a lor la un viitor cît de cît. Da, tot ei au fost în alianță și au creat și au beneficiat de pe urma acestui sistem mafiot și controlat. Dacă deputații PLDM vor avea verticalitate și nu vor pleca iar capul să sărute tălpile aceluia care a călcat în picioare partidul lor, și dacă mai au oameni capabili să se organizeze cel puțin pentru o rezistență de luptă cu sistemul lui Plaha acunci ei vor mai avea o șansă. Nu trebuie să fie speriați de raitinguri și sondaje plătite, nu trebuie să fie speriați cu moartea politică, mult mai proastă este situația partidelor din buzunarul păpușarului, și dacă le dăm timp acestea vor face totul ca să fure pînă la ultima sută de metri. NU trebuie să li se dea o asemenea șansă. PDM+PL+Neafiliații lui Leancă nu fac decît 37 de deputați. Ceilalți pot face un front comun pentru a opri pe banditul oligarh. Dacă PLDM are minte suficientă ar ieși cu un fel de Mea Culpa în fața poporului în care s-ar dezice de orice colaborare cu păpușarul și valeții lui, aceasta ar crește încrederea și raitingul partidului. Trebuie să înțelegem toți că nu se va ajunge în nici un fel de Europă cu bandiți la putere.

3 Varianta creării unei noi majorități parlamentare. Mai există o variantă, cea de a lăsa pe Plahotniuc și valeții săi în minoritate cu 37 de deputați și de a se crea o alianță de salvare națională. Numai că aici apar 2 necunoscute mari: cîți din PCRM sînt deja cumpărați de Plaha? și cum vor reacționa partenerii de dezvoltare? O asemenea alianță ar fi suficientă și pentru alegerea fără probleme a unui președinte în locul personajului actual.

Unica variantă pe care ar putea să o joace PLDM-ul acum este cea de război cu mafiotul nr1, varianta a 2-a de nealianță cu păpușarul și declanșare a alegerilor anticipate cu dezicerea de orice colaborare cu acest sistem acaparat ar da șanse partidului. Unii spun că ar fi o sinucidere politică a verzilor, nu știu, este încă discutabil. Ceea ce știu cert este că dacă vor merge în continuare după scenariul alierii cu cei care au lovit în ei, în mod sigur este moartea politică nu doar a partidului dar și a celor care au făcut parte din el. Sigur că păpușarul cred că are variante de rezervă și se vorbește deja că l-a cumpărat pe Voronin pentru alegerea unui nou premier, însă aceasta va fi privit foarte rău de partenerii care finanțează Moldova. Și de alegeri este pregătit păpușarul, numai că iarăși este o variantă nedorită și nesigură pentru el și sistemul lui.

PLDM-ul este în situația înecării în mlaștină, sau stă dar încet și sigur se duce la fund (căci intențiile păpușarului sînt clare de a distruge această formațiune și la milă nu se pot aștepta), sau încearcă să facă ceva se luptă cumva și fac valuri și atunci poate se apucă de ceva și ies din această mlaștină.

Este o chestiune de curaj și hotărîre politică, vor accepta să fie cățeii de companie ai sistemului sau eroii care fie și vor dispărea politic dar au murit în luptă cu oligarhatul moldovenesc.

Ce faceți dragii mei?

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole