Ce s-ar mai fi bucurat Dodon și Maia Sandu, Năstase și Usatîi dacă Guvernul Filip eșua!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
pavel filip, nicoale timofti, republica moldova

Zilele trecute Guvernul Filip a împlinit 2 ani de activitate. N-a trecut mult timp, dar multe s-au cam uitat din acea perioadă turbulentă.

La începutul lui 2016 Republica Moldova se afla într-o criză politică fără precedent. Din stradă Dodon, Năstase și Usatîi urlau că vor alegeri anticipate, ziceau că ei sunt poporul! Nici în Parlament nu era mai liniște. Comuniștii lui Voronin și ei doreau alegeri anticipate, pldmiștii erau în stres după ce Filat fusese arestat în 2015. Pe acest fundal de criză politică se suprapunea criza macrofinanciară, ori nimeni n-a uitat că Banca de Economii era devalizată, Moldova nu avea încheiat un acord cu FMI, bugetul de stat nu era votat, și statul era în prag de a intra în incapacitate de plată. Acest lucru însemna că bugetarii și pensionarii riscau să nu mai primească salariile și pensiile, exact ca în 1999 când Lucinschi era președinte, iar Ion Sturza premier.

Totuși liberalii lui Mihai Ghimpu plus câțiva deputați neafiliați au conștientizat gravitatea situației și au acceptat împreună cu PDM să formeze o nouă majoritate parlamentară, care să stabilizeze țara politic, economic și social. Așa președintele Timofti l-a acceptat pe Pavel Filip candidat la funcția de premier, iar deputații au învestit Guvernul Filip – 20 ianuarie 2016. Era noapte și frig, dar asta nu încălca Constituția. Regretabil că peste un an PL a părăsit coaliția de guvernare fiind supărați pe Vlad Plahotniuc. În pofida acestui fapt guvernul a rezistat, și un merit aparține PPEM-ului condus de Iurie Leancă.

Au trecut doi ani de atunci. Astăzi o parte din cetățenii care înțeleg de unde am pornit și unde am ajuns apreciază ce face Pavel Filip și cabinetul său de miniștri, apropo reformat în 2017 – de la 16 la 9 ministere. Alți cetățeni se lasă influențați emoțional tot de acele forțe politice care erau în stradă în 2016 (PSRM, PAS, DA, PN și alți opozanți). Asta e democrația, întotdeauna unii sunt PRO, alții sunt CONTRA iar restul sunt indeciși/confuzi, dar cel mai mult contează atunci când tragem linii, bilanțurile guvernării să fie pozitive!

Ce s-ar mai fi bucurat Dodon și Maia Sandu, Năstase și Usatîi dacă Guvernul Filip eșua!

Comentarii