Ce putem livra noi estului şi vestului? Practic nimic.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deşi suntem încă departe de aderarea la UE tot mai mulţi lideri politici recurg vădit la diferite acţiuni meschine pentru a ştirbi din imaginea statelor europene. Conform acestora, aderarea la UE ar fi o povară pentru Republica Moldova, preţul gazului se va tripla, vor izbucni conflicte asemenătoare celor din Ucraina, în fine că vom fi mai săraci decît suntem acum, etc.

Ok, nimeni nu exclude acest lucru, deoarece însuşi Europa este dependentă de gazele naturale ale Federaţiei Ruse, dar nici nu trebuie de exagerat întratît încît să ni se inducă de fiecare dată ideea că nu suntem altceva decît colonia Europei, pe de o parte. Pe de alta că sunten colonia Federaţiei Ruse, ceea ce nu este nici pe aproape adevărat.

De exemplu, ce putem oferi actualmente Uniunii Europene sau Rusiei? Practic nimic. Dacă veţi zice că fructe, legume şi vinuri aţi putea avea dreptate parţial. Deoarece, dacă luăm în consideraţie toţi factorii atunci observăm că toate pieţele din ţară sunt invadate cu fructe şi legume din Turcia, îmbrăcăminte din China, dar nicidecum din UE sau Federaţia Rusă. Practic nimic nu este autohton, cu excepţia roşiilor şi castraveţilor din grădina mamei şi butoiul cu vin din beciul tatei. Asta deşi suntem un stat agrar cu cele mai fertile soluri din lume.

Dacă veţi zice forţă ieftină de muncă nici aici nu aş fi deacord, deoarece cei care au avut de plecat au făcut-o demult. Astfel încît, odată cu liberalizarea regimului de vize practic au plecat doar studenţii care-şi continuă studiile peste hotare, dar nicidecum alte categorii de populaţie.

Iar dacă vă întrebaţi de ce? Răspunsul este foarte simplu: din cauza steriotipurilor  şi a propagandei exagerate expuse zilnic la tv, radio, presa scrisă despre aceste state.

Astfel, înainte de a ne lăsa înduplecaţi de unii sau de alţii, ar trebui să ne gîndim că niciodată pîinea nu va mai costa 2 capici, salamul 6 şi calul o rublă, dar trebuie să fim realişti şi să luăm în consideraţie ce putea oferi noi estestului şi vestului, dar nicidecum invers.

Comentarii

Elena Nistor

Elena Nistor

Am absolvit facultatea de istorie, apoi cea de jurnalism. Am luat si masteratul. Sunt pasionata de politica. Cred ca prin acest blog, contribui la dezvoltarea pluralismului politic....

Ultimele articole