Ce limbă vorbim? Veșnica dilemă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vechea problemă a devenit iarăși actuală, și asta în condițiile în care unii deputați au încercat să tot urnească piatra asta din loc.

Mai exact, vorbim despre Iurie Reniță, Octavian Țîcu, Lilian Carp și Sergiu Cataranciuc, care au semnat inițiativa legislativă de modificare a mai multor legi, astfel ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. Da, doar 4 persoane din 101 de deputați au făcut-o. Restul au preferat să închidă ochii.

Foto: Iurie Reniță/facebook

Ah da, strigător la cer a fost și altceva la semnarea inițiativei. Chiar și profesoara de limbă română, deputata Maria Ciobanu, a preferat să stea deoparte. Se pare că deputata blocului ACUM își amintește de vocația sa doar pe rețelele de socializare, când vrea să mai adune câteva aprecieri la pachet.

Aici, volens nolens apare întrebarea: dacă, totuși, încercăm să evoluăm și să vorbim corect limba română, de ce nu facem mai mult și ducem totul la bun sfârșit.

Poate pentru că de cealaltă parte stau politicienii de stânga. Cei care nu doar spun sus și tare că vorbesc limba moldovenească, dar vor să reînvie Imperiul Sovietic. O perioadă care nu i-a făcut deloc cinste populației noastre.

Astăzi, totul nu s-a transformat decât într-o formalitate.

Am pus problema asta fiindcă în Republica Moldova, și până astăzi în Constituție scrie limba moldovenească, iar în Declarația de Independență este ROMÂNA. Iar până nu demult rusa era obligatorie și în școli.

Într-un final, putem doar să sperăm. Să sperăm că propaganda rusească nu a pătruns atât de adânc și lucrurile se pot schimba.

Comentarii