Ce lasă în urmă Merkel la Chișinău?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Merkel nu crede lacrimilor

Felul emotiv al Moldovei, cel de a plânge, poate cuiva i se va face jale, s-a simțit și la vizita Angelei Merkel la Chișinău. De la catalogarea vizitei cele mai istorice a unui cancelar german în Moldova, până la felul cum a fost primită și ce întrebări i-au fost adresate de către jurnaliștii prezenți la conferința de presă.

Pragmatismul lui Merkel s-a simțit atunci când aceasta a făcut apel la răbdarea Moldovei. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Şi nici Merkel nu a adus cu coșuleț cu bunătăți care va schimba viața moldovenilor pentru totdeauana de azi dimineață. Orice progres se face pas cu pas, și e important ca Moldova să facă acești pași.

Cancelarul german a venit acum să vadă dacă ne putem ținea copăcel după primii pași făcuți pentru integrarea europeană.

Plusurile vizitei Angelei

Vize

În ultimii ani, mai exact 2010 și 2011, Ambasada Germaniei în Moldova a oferit cele mai puține refuzuri pentru a primi o viză Schengen (5,3% în 2010, și 6,41% în 2011). Iar Merkel la Chișinău a subliniat importanța mobilității cetățenilor Republicii Moldova. În acest context, Germania este unul din cei ce ne ajută să avem liberalizarea regimului de vize.

Această mobilitate nu se observă doar la vizele obținute recent, dar și la cursele aeriene cu care zboară moldovenii. Principalele centre de legătură fiind Frankfurt și Munchen. În aprilie, la Brașov, Emil Huruzeanu spunea că pentru a aduce două țări cât mai aproape trebuie să creezi cât mai multe legături între ele, adică curse aeriene, feroviare, rutiere. De asemenea, domnul Huruzeanu a menționat că acolo unde Germania are un interes și e pe cale de a se produce ceva, folosesc curse aeriene Cityline, adică regionale, iar acesta circulă și din Moldova.

Continuare pe Bloguvern

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii