Ce facem? Relaţiile dintre Germania şi SUA din ce în ce mai reci.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Întrebarea este pentru noi, românii, şi nu doar pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Ceea ce părea a fi doar un scurt scandal a trecut deja limita „bunei prietenii” americano-germane.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german a anunţat acum câteva zile că şeful CIA de pe lângă ambasada Germaniei la Berlin va trebuie să părăsească imediat ţara, în caz contrar urmând a fi declarat persoana non-grata.

Gestul Germaniei prezintă importanţă deosebită deoarece vorbim de o relaţie între parteneri, între aliaţi, situaţie în care nu îţi pui problema dacă anumite secrete militare sau de politică externă ar putea fi secrete sau nu. Ba mai mult, când Rusia îşi face de cap în sud-estul Europei, eşti obligat ca anumite probleme să le păstrezi în casă.

Este vorba de scandalul de spionaj care ia amploare. De la telefoanele ascultate a mai multor oficiali germani şi până la agenţi ce furnizau informaţii CIA-ului şi ce au fost deja arestaţi.

Lucrurile par ciudate, când de fapt nu ar trebui să fie nimic de ascuns între cele două puteri mondiale. Cel mai probabil însă că Germania are însă multe de ascuns, experienţa dovedind că mai mulţi oficiali germani de rang înat au căzut pradă Corupţiei oficiale impuse prin Gazprom de către Rusia.

Americanii spionează.

Este normal să faci acest lucru când de tine depinde securitatea mondială. Şi ruşii spionează, dar nu am văzut vreun spion rus sau agent de influenţă dat afară din ţările partenere, din ţările cu care se află în relaţii.

Când eşti filo-american, nu mai presupui că o informaţie de interes co-lateral ar mai putea fi secret de stat.  Am siguranţa că oficialii germani arestaţi nici nu percepeau că ei nu aveau voie să divulge informaţii.

De ce i-ar spiona americanii pe nemţi?

În primul rând pentru că aşa fac marile puteri între ele: se spionează. După ce se spionează între ele, ne spionează şi pe noi. Ce facem noi? Spionăm şi noi ce putem.

Dacă nemţii nu au nimic de ascuns, de unde atâta scandal? Au dreptate americanii să spioneze?

Păi haideţi să spuneţi voi asta:

– germanii au stârnit două războaie mondiale cu milioane de victime, americanii au trebui să intervină şi au plătit pentru refacerea lumii;

– în ultimii ani mai mulţi oficiali germani au fost angajaţi de agenţia de securitate numărul 1 a Rusiei: Gazpromul;  fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder, s-a ocupat de implimentarea proiectului NorthStream în timp ce fostul preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului German, Henning Voscherau , a fost angajat tot de gazprom pentru implimentarea proiectului NorthStream; cei doi de mai sus sunt doar cei mai cunoscuţi puşi pe listă, cel mai probabil că controlul deţinut de către Federaţia Rusă în Germania este cu mult mai puternic;

Angela Merkel refuză constant să implimenteze noi sancţiuni Federaţiei Ruse; este binecunoscut că ea şi Vladimir Putin se cunosc din timpul Războiului Rece.

Influenţa Federaţiei Ruse în Uniunea Europeană se dovedeşte a fi în acest moment una foarte puternică, susţinută de slăbiciunile oficialilor Vest-Europeni în faţa unei corupţii oficiale impuse prin companiile ce au capital rusesc. În acest condiţii stabilitatea Europei începe să devină o problemă, retragerea prematură a SUA în momentul în care aparent Uniunea Europeană s-a consolidat, reprezentând o gravă eroare tactică.

Acum Federaţia Rusă are state cu care poate jongla şi prin care poate bloca accesul oricărui al stat la Marea Familie Europeană. Şi cum pe noi acum ne interesează marea familie europeană ar trebui să acceptăm sfatul prietenilor şi să recurgem la cea mai simplă soluţie de aducere împreună a românilor: Unirea celor două state româneşti.

Perspectiva europeană distincă pare a se îndepărta în acest moment deşi cenzura guvernării încă mai amăgeşte lumea cu acest lucru. Când investiţiile străine ajung la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, deci din plină guvernare comunistă, devine evident că pentru factorii economici şi politici europeni în acest an a fost trasată o nouă Linie Roşie iar aceasta este pe Prut.

 

 

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole