Ce facem cu Filip?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am urmărit, ieri, prestația lui Pavel Filip la televiziunea publică. Azi, am mai citit și un interviu cu el pe tribuna.md. Concomitent, urmăresc și mesajele transmise de cele trei grupuri de protestari. Nu de alta, dar în condiții de război informațional, este foarte important să cântărești totul pentru o radiografie reală.

Voi începe cu Filip. Omul ăsta nu știu dacă s-a enervat vreo dată. E calm ca un Piton. Nu schițează nicio emoție și vorbește pe un singur ton, indiferent de subiectul abordat. Și dacă irită pe cineva doar pentru faptul că el nu se agită niciodată. În fine, caracterul lui melancolic nu este relevant pentru moldovenii sărăciți.

Oamenii așteaptă să li se pună ceva în buzunar. Unora le vine greau să supraviețuiească, nemaivorbind de o viață cu strictul necesar asigurat. Și pentru că s-a furat cu sacul din bănci, inclusiv din Banca de Economii, controlată de stat, ia acum bani de unde nu-s. În condiții de criză, când nu ai cum să majorezi salariile, există un alt instrument – reducerea cheltuielilor pentru populație. Asta și face Filip, cu riscul de a fi acuzat de abuz.

Ieri, premierul a vorbit despre reducerea tarifelor la gaze cu 10 la sută, cel mai probabil, de săptămâna viitoare, iar azi a invitat petroliștii la Guvern. În urma întrevederii, importatorii și-au amintit că pot ieftini benzina și motorina nu cu 30-50 de bani cum se întâmpla până acum, cu un leu.

Eu am cazan în apartament. Acum, pe timp de iarnă consum, lunar, aproximativ 200 de metri cubi de gaze pentru care platesc în jur de 1300 de lei. După ieftinire, însă voi achita cu 130 de lei mai puțin. Confortul de a circula cu mașina mă costă și mai mult. În fiecare lună, ard în jur de 100 de litri. O eventuală reducere a prețului cu un leu, ar însemna o economie de o sută de lei. În total, facturile pentru pentru gaz și benzină mi-ar reduce cheltuielile cu 230 de lei. Acești bani mi-ar ajunge să plătesc și factura pentru lumină. Știu că nu e meritul lui Filip, dar e greu de crezut că interimarul Gheorghe Brega ar fi procedat la fel. Cel puțin pentru faptul că nu făcea decât să asigure interimatul. În concluzie. Poate îi dăm o șansă? Măcar 100 de zile.

Ce facem cu Usatîi, Dodon și Năstase?

Acum haideți să înțelegem mai bine ce vor Usatîi, Dodon și Năstase. Nu poporul, pentru că ei nu sunt poporul. Primii doi sunt au mandatul Moscovei. Și expresia că guvernarea ne sperie cu tancuri rusești nu mai prinde. Un ofițer MAI pe care îl cunosc de mulți ani mi-a spus că în ultimele zile Chișinăul s-a umplut de agenți GRU, care au misiunea de a declanșa violențe cu orice preț. E un element indispensabil al unei lovituri de stat. Kremlinul a profitat de păcatele fostei alianțe, care pe un fundal puternic de antirating, poate prelua controlul asupra fostei republici sovietice.

Ce vrea Năstase și platforma lui? E și mai simplu. Acestora le este în cot de ce urmează. Ei nu au o strategie pe termen mediu și lung. Ei au un singur scop pe termen scurt – decapitarea politică a lui Plahotniuc. Sunt plătiți de fugarii Victor și Viorel Țopa, care pe vremuri erau parteneri cu Plahotniuc și acum încearcă să se răzbiune pentru că ceva nu au împărțit. Eu, însă, nu vreau să mă implice nimeni în războiul lor personal. Eu nu voi face jocul nimănui și voi sta acasă.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole